Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που κατασκευάζονται από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Προσευχόμαστε για την ειρήνη»

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Μπολσονάρου δεν ανέφερε ονομαστικά την Ουκρανία, αλλά είπε: «Προσευχόμαστε για την ειρήνη και σεβόμαστε όλους όσοι ενεργούν με αυτόν τον τρόπο».

Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του, τονίζοντας ότι «η Rosatom εξάγει καύσιμο για τους πυρηνικούς σταθμούς της Βραζιλίας και ραδιοϊσότοπα για ιατρικούς σκοπούς», δήλωσε ότι «η εταιρεία μας (Rosatom) είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών σταθμών χαμηλής δυναμικότητας, τόσο σε χερσαίες όσο και σε πλωτές εκδοχές».

Ο Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, εποικοδομητικές και ουσιαστικές, δέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Βραζιλία, ωστόσο οι ημερομηνίες όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση θα συμφωνηθούν μέσω των διπλωματικών διαύλων.