Δεν χρειάζεται να έχεις… ντοκτορά στο ποδόσφαιρο για να καταλάβεις πως όταν μια μεγάλη ομάδα αγωνίζεται με μια πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας αρκεί να βρει ένα γρήγορο γκολ για να απλοποιήσει τα πράγματα. Να ανοίξει την άμυνά της, να την αναγκάσει να βγει από το καβούκι της. Το έκανε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τη Λαμία την Κυριακή, με γκολ μόλις στο 2’. Το έκανε και σήμερα απέναντι στον Απόλλωνα. 0-2 στο 17’ και η θεωρητικά… επικίνδυνη αποστολή στη Ριζούπολη μετετράπη σε περίπατο για τους «πράσινους».

Δύο γκολ με δύο πέναλτι. Σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός δικαιολογημένα είχε σηκώσει «σκόνη» για τα σφυρίγματα των διαιτητών και λίγες μέρες μετά το καταφανέστατο πέναλτι στον Αϊτόρ στην Τούμπα, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πήγε δύο φορές στην άσπρη βούλα σε τέσσερα λεπτά. Στο 13’ και στο 17’. Αϊτόρ και Ιωαννίδης τα κέρδισαν, Παλάσιος και Αϊτόρ ευστόχησαν και ο Παναθηναϊκός με το υπέρ του 2-0 πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο είχαν βάλει τις βάσεις της νίκης του. Και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών.

Αν οι «πράσινοι» ήταν προσεκτικοί στην τελική προσπάθεια το σκορ θα είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ο Απόλλων άφησε πολλούς χώρους από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, μετά τα δύο γκολ που δέχτηκε, οι «πράσινοι» έβρισκαν με ευκολία το ανοιχτό γήπεδο, αλλά Γκατσίνοβιτς, Ιωαννίδης και Αϊτόρ είχαν μεγάλες χαμένες ευκαιρίες για να σημειώσουν και τρίτο γκολ στο πρώτο μέρος.

Μια εικόνα που είδαμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στο δεύτερο μέρος. Ο Παναθηναϊκός δίχως να εντυπωσιάζει, αλλά κάνοντας άψογη διαχείριση του υπέρ του σκορ, δημιουργούσε τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Με τους Αϊτόρ και Παλάσιος σε μεγάλα κέφια να κάνουν ό,τι θέλουν στο γήπεδο, τον Γκατσίνοβιτς να πατάει συνεχώς περιοχή και τον Απόλλωνα να είναι ακίνδυνος και μακριά από την εστία του Διούδη (πρώτη τελική στην εστία στο 80’ με τον Ντάουντα), ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε σημειώσει μισή… ντουζίνα γκολ στη Ριζούπολη.

Είχε πολύ μεγάλες ευκαιρίες με τον Αϊτόρ, τον Γκατσίνοβιτς, τον Παλάσιος, τον Ιωαννίδη, τον Χατζηγιοβάνη, όμως πότε ο Βέρχουλστ και πότε τα άσχημα τελειώματα των παικτών του Γιοβάνοβιτς διατηρούσαν το σκορ στα επίπεδα του 0-2.  Τελικά το… έβαλαν μόνοι τους οι γηπεδούχοι το τρίτο γκολ, με τον Μπαξεβανίδη στο 87’ να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του έπειτα από γύρισμα του Αϊτόρ.

Ο Παναθηναϊκός με τη δεύτερη σερί νίκη του εδραιώθηκε πλέον στην πρώτη τετράδα στην ισοβαθμία με τον ΠΑΣ Γιάννινα και πλέον θέτει νέο στόχο: στο -3 από την ΑΕΚ και με μεταξύ τους παιχνίδι σε δέκα μέρες στη Λεωφόρο, οι «πράσινοι» κοιτάζουν πια ξεκάθαρα την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου.

Απόλλων Σμύρνης (Τζιανλούκα Φέστα): Βέρλχουστ, Ντομίνγκεζ, Ρόγκνε, Μπαξεβανίδης, Γιακιμόφσκι, Κάστρο, Σίμπσαχ, Σλίβκα, Μαρτίνες (76’ Ντάουντα), Τσιλούλης (61’ Λα Πάρα), Σίγκνιεβιτς (71’ Ιωαννίδης)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Διούδης, Σάντσες, Βέλεθ (89’ Σιδεράς), Σένκεφελντ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Γκατσίνοβιτς (73’ Χατζηγιοβάνης), Βιγιαφάνιες (72’ Κουρμπέλης), Παλάσιος (89’ Αλεξανδρόπουλος), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (76’ Καρλίτος)