Οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες αναμένεται να είναι ραγδαίες στην υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη από χούλιγκαν στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό γιατί την Πέμπτη θα απολογηθεί στην ανακρίτρια ο 12ος εμπλεκόμενος της υπόθεσης που είναι ο 22χρονος οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου, ο επονομαζόμενος «Ντίνος».

Αμέσως μετά – πιθανότατα την Παρασκευή – οι 4 φίλοι του Άλκη που ήταν παρόντες στη δολοφονία και δέχτηκαν και εκείνοι επίθεση στην περιοχή Χαριλάου θα πάνε στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης προκειμένου να αναγνωρίσουν έναν, έναν τους δώδεκα εμπλεκόμενους στην φονική επίθεση.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των φίλων του Άλκη, έχει γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, επομένως αναμένονται νέα καθοριστικά στοιχεία. Από εκεί θα ακουστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δραστών που έγιναν μετά τη δολοφονική επίθεση, και θα φανεί ενδεχομένως και ο ρόλος του καθενός.

Το μαχαίρι

Το απόγευμα βρέθηκε το μαχαίρι τύπου «καράμπιτ» με το οποίο οι δράστες χτύπησαν τον 19χρονο το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου. Το μαχαίρι βρέθηκε στην περιοχή των κοιμητηρίων της Θέρμης κοντά σε μια γέφυρα και ήδη έχει μεταφερθεί και εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Από την εξέταση οι αστυνομικοί θα αποφανθούν εάν το μαχαίρι αυτό προκάλεσε θανάσιμα τραύματα στον Άλκη. Το σημείο που βρέθηκε το μαχαίρι υπέδειξε κατά την απολογία του στην 7η τακτική ανακρίτρια ο 21χρονος Ι.Κ. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με το συγκεκριμένο μαχαίρι ο 25χρονος επονομαζόμενος «Αθηναίος» τραυμάτισε τον Άλκη.

Τα αλληλοκαρφώματα

Ο 25χρονος, ο επονομαζόμενος ως «Αθηναίος», είπε ότι έδωσε δύο «τσιμπιές» στην αριστερή πλευρά ενός παιδιού, αλλά δεν θυμάται αν ήταν ο Αλκης και, κατόπιν, ακολούθησε αναταραχή και χάθηκαν στα στενά.

Φέρεται ακόμη να παραδέχθηκε ότι αυτός κρατούσε το κάραμπιτ (μεγάλο μαχαίρι).

Αποκάλυψε επίσης ότι ο 21χρονος, ο οποίος είχε υποδείξει την Πέμπτη τον «Αθηναίο» ως δράστη της δολοφονίας, χτύπησε τον Άλκη με το δρεπάνι.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο δικηγόρος του 21χρονου ημεδαπού, Απόστολος Λύτρας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο εντολέας του «ανέφερε στην ανακρίτρια τον δολοφόνο του Άλκη, το μαχαίρι τύπου κάραμπιτ που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, ενώ υπέδειξε την ερημική περιοχή που το παράτησαν μετά το περιστατικό».

Ο εν λόγω κατηγορούμενος, που υποδείχθηκε από τους συγκατηγορουμένους του ως το πρόσωπο που κρατούσε το δρεπάνι, φέρεται πράγματι να αποδέχθηκε πως το χρησιμοποίησε, όχι όμως – όπως είπε στην απολογία του – σε βάρος του 19χρονου Άλκη, αλλά εναντίον «κάποιου που πρόλαβε και έφυγε».

Σύμφωνα με τους εργαστηριακούς ελέγχους εντοπίστηκε γενετικό υλικό του αδικοχαμένου Άλκη, τόσο στη λεπίδα του δρεπανιού, όσο και στη λαβή του. Στη λαβή του φονικού όπλου βρέθηκε επίσης γενετικό υλικό του φίλου του Άλκη.

Ο Άρειος Πάγος

Ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με παραγγελία του προς την 7η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης η οποία χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου φοιτητή Αλκιβιάδη Καμπανού, που έχασε τη ζωή του από «οπαδική» βία, ζητάει την κατά προτεραιότητα διεξαγωγή της ανακριτικής διαδικασίας χωρίς να παραβλάπτεται ο επιβαλλόμενος ενδελεχής έλεγχος, η σε βάθος και με πληρότητα έρευνα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα μετά τη δολοφονία του 19χρονου φοιτητή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με εγκύκλιό του καλούσε τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ είχε απευθύνει παράλληλα αυστηρές συστάσεις αναφορικά με τη δραστική αντιμετώπιση όχι μόνο ως προς την αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών με αθλητικό υπόβαθρο.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πλιώτας στην παραγγελία του προς την 7η ανακρίτρια Θεσσαλονίκης διατάσσει «την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρχικά αναφέρει στην παραγγελία του ότι «λάβαμε υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα της ποινικής υπόθεσης ανθρωποκτονίας από κοινού, τετελεσμένης και σε απόπειρα, κατά συρροή και λοιπές αξιόποινες πράξεις, υπόθεσης που κυριαρχείται από την τραγική συνέπεια του οδυνηρού θανάτου του 19χρονου φοιτητή Αλκιβιάδη Καμπανού, η σε βάρος τού οποίου, εντασσόμενη σε ακραία έξαρση της λεγόμενης σκληρής και «οπαδικής» βίας, εγκληματική επιθετική συμπεριφορά, συνταράσσει την κοινωνία». Και συνεχίζει ο κ. Πλίωτας:

«Αξιολογώντας δε και τον μεγάλο αριθμό των κατηγορουμένων και την επιτακτικά προβαλλόμενη ανάγκη ταχείας δικαστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης, διατάσσομε κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 32 εδ. γ ΚΠΔ, την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγή της συναφούς κυρίας ανάκρισης, που διενεργείται ήδη δυνάμει της με αριθμ. Φ22-283 από 3-2-2022 παραγγελίας του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, στην οποία επακριβώς καθορίζονται και εξειδικεύονται οι διωκόμενες αξιόποινες πράξεις, χωρίς, αυτονοήτως, από αυτήν (την κατ’ απόλυτη δηλαδή προτεραιότητα διεξαγωγή της ανάκρισης) να παραβλάπτεται ο επιβαλλόμενος ενδελεχής έλεγχος, η σε βάθος και με πληρότητα έρευνα και η εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων για τη διακρίβωση της αλήθειας αποδεικτικών στοιχείων».