Μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα, βρέθηκαν επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία, όταν ανακάλυψαν ένα σπάνιο μωρό καρχαρία-φάντασμα, ένα ελάχιστα γνωστό είδος ψαριού που ζει στα βάθη του ωκεανού.

Οι καρχαρίες-φαντάσματα –το είδος είναι γνωστό και ως χίμαιρα- σπάνια εντοπίζονται, και οι θεάσεις των μικρών τους είναι ακόμα πιο ασυνήθιστες.

Ο νεοεκκολαφθείς καρχαρίας συλλέχτηκε σε βάθος περίπου 1,2 χιλιομέτρων κοντά στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC.

Οι επιστήμονες λένε ότι το εύρημα εμβαθύνει την κατανόηση για τη νεανική φάση του είδους. Αποκαλώντας το «εξαιρετικό εύρημα», ο Δρ Μπριτ Φανούτσι, μέλος της ομάδας, είπε ότι η ανακάλυψη έγινε τυχαία.

Tο μωρό καρχαρίας είχε εκκολαφθεί πρόσφατα

«Τα είδη που βρίσκονται βαθιά στον ωκεανό είναι γενικά δύσκολο να βρεθούν, και όπως οι καρχαρίες-φάντασμα ειδικότερα, τείνουν να κρύβονται», είπε στο BBC. «Έτσι απλά δεν τα βλέπουμε πολύ συχνά».

Οι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα πιστεύουν ότι το μωρό καρχαρίας είχε εκκολαφθεί πρόσφατα.

Ο Δρ Φανούτσι διευκρίνισε ότι οι νεαροί καρχαρίες φαντάσματα μπορούν να παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις ενήλικες εκδοχές τους, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πιο σημαντική. Οι καρχαρίες φάντασμα δεν είναι πραγματικοί καρχαρίες, αλλά ένα είδος ψαριού που σχετίζεται στενά με τους καρχαρίες. Οι σκελετοί τους αποτελούνται κυρίως από χόνδρο – κάτι που τους προσδίδει μια απόκοσμη, αιθέρια εικόνα.

Δείτε ένα βίντεο του National Geographic με τον καρχαρία φάντασμα: