Στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι το πρόβλημα της βίας και του χουλιγκανισμού «είναι εδώ» και πρέπει να επιλυθεί «τώρα». Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «μετά την τραγική δολοφονία του Άλκη, το ποτήρι ξεχείλισε» και προσέθεσε: «Είναι χρέος όλων μας να συμπράξουμε και να πετάξουμε τη βία μια για πάντα έξω από τα γήπεδα, από τα σωματεία, από τον αθλητισμό. Όχι μόνοι, μαζί με τις ενώσεις, τις ομοσπονδίες, τις λίγκες, το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σημείωσε ότι «η βία και ο χουλιγκανισμός δεν θα αντιμετωπιστούν με το να λειτουργούμε καθησυχαστικά, να παραβλέπουμε ή να αγνοούμε τα γεγονότα. Το πρόβλημα είναι εδώ, στις γειτονιές, στις αλάνες, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα».

Όπως ανέφερε, «πρέπει ως Ευρώπη να λύσουμε το πρόβλημα τώρα», ενώ τόνισε πως «τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι εθνικές ομοσπονδίες, που κρατούν τον αθλητισμό στα χέρια τους. Θέλουμε να το κάνουν τώρα. Αν δεν το κάνουν, θα το κάνουμε εμείς. Και δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Θα το κάνουμε με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή της UEFA και της FIFA, που είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Δηλώνω εδώ, μπροστά στο ΕΚ και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των Ευρωπαίων, ότι προσωπικά δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειες για να σπάσουμε μια και καλή την αλυσίδα της βίας, του χουλιγκανισμού, των διακρίσεων, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, από τον αθλητισμό και την κοινωνία. Είναι η ώρα να υψώσουμε το ανάστημά μας για να υπερασπιστούμε αυτά που μας ενώνουν, τις ευρωπαϊκές μας αξίες.  Είναι ευθύνη μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Koμισιόν.

Τέλος, σημείωσε ότι «η νεολαία της Ευρώπης το απαιτεί. Η καταπολέμηση της βίας ανάμεσα σε νέους και φιλάθλους είναι η υποχρέωσή μας απέναντι στις κοινωνίες και τη νέα γενιά».