Η έλλειψη επενδύσεων στον εφοδιασμό πετρελαίου τα τελευταία χρόνια περιορίζει την ικανότητα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή τους, αφήνοντας την αγορά πετρελαίου χωρίς «άμεση λύση» στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του ΟΠΕΚ.

Ο Μπρούνο Ζαν Ρισάρ Ιτουά,, υπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κονγκό, που έχει την εκ περιτροπής προεδρία του ΟΠΕΚ για φέτος, μίλησε για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου σε ενεργειακή διάσκεψη στο Ριάντ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές πετρελαίου ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι στις αρχές αυτού του μήνα και συνέχισαν να ανεβαίνουν εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις συνεχιζόμενες μειώσεις των αποθεμάτων που πιέζουν την αγορά, ενώ ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του στη συμμαχία ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για αύξηση της παραγωγής.

Φόβοι για έκρηξη τιμών

Αναλυτές υπογραμμίζουν, ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμών παραμέτρων, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην αγορά πετρελαίου, και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα σε εβδομάδες ή μήνες.

Το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και των επιπέδων-στόχων του αυξήθηκε έως και τα 900.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA).

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ πρέπει να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να κλείσουν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των ποσοστώσεων παραγωγής και της πραγματικής παραγωγής.

Πηγή: ΟΤ