O Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ χαιρέτισε σήμερα ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές για απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, αν αυτές επιβεβαιωθούν.

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μια ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «σχεδιάζονται επικοινωνίες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων μέσα στις επόμενες ώρες».

Ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε το πρόγραμμα του για σήμερα το απόγευμα, επιβεβαίωσε ο Ατάλ.

Η Ρωσία διέταξε σήμερα την επιστροφή στις βάσεις τους μονάδες που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σε μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο πριν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντηθεί με τον Πούτιν για αυτήν την κρίση, που τροφοδοτήθηκε για εβδομάδες από την ανάπτυξη περισσότερων από 100.000 ανδρών στην περιοχή της Ουκρανίας.

«Θα επιβεβαίωνε επίσης ότι είχαμε δίκιο να συνεχίσουμε τον διάλογο, υπενθυμίζω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πηγαίνοντας στη Μόσχα, συνομιλώντας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκίνησε εκ νέου διάλογο με τη Ρωσία, ακριβώς για να επιτύχει σταθεροποίηση, ακόμη και αποκλιμάκωση», σημείωσε ο Γάλλος αξιωματούχος, επιμένοντας επίσης στην «ενότητα μεταξύ συμμάχων».

«Από την αρχή αυτής της κρίσης, θέλαμε πραγματικά να διατηρήσουμε, σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, μια γραμμή σύνεσης, αυστηρότητας και πάνω απ’ όλα εργασίας και διαλόγου, επομένως δεν είχαμε ποτέ υπερβολικές αντιδράσεις, ούτε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Μακρόν είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη Μόσχα στις 7 Φεβρουαρίου, πριν δώσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ