Πέντε προκρίσεις στα προκριματικά του Champions League, δύο προκρίσεις από φάση ομίλων του Champions League όπου συνέχισε στο Europa, τρεις προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League, μία πρόκριση από φάση ομίλων του Europa League και δύο προκρίσεις από νοκ άουτ φάση του Europa League. Αυτά είναι τα έως τώρα επιτεύγματα του Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του Ολυμπιακού στα τέσσερα σχεδόν χρόνια που τον τιμά.

Διανύοντας την 4η του χρονιά στην ομάδα του Πειραιά ο Πέδρο Μαρτίνς αναζητά το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη. Δε φοβάται να βάλει ψηλά τον πήχη, δε μασάει τα λόγια του γύρω από το όνειρό του, που δεν είναι άλλο από μια πολύ μεγάλη διάκριση στην Ευρώπη με τον Ολυμπιακό.

Σε καθεμία από τις χρονιές που δουλεύει στον Ολυμπιακό μάς επιφυλάσσει τουλάχιστον μία μεγάλη πρόκριση, μια σπουδαία επιτυχία για το σύλλογο. Κάποιες χρονιές, όπως το δεύτερο καλοκαίρι του, οι υπερβάσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Από το καλοκαίρι και την τριπλή πρόκριση στους προκριματικούς έως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έως την επική πρόκριση επί της Άρσεναλ στο Λονδίνο.

Ένα καλοκαιρινό σερί που διακόπηκε «σκληρά» στη Βουλγαρία από τη Λουντογκόρετς σε ένα διάστημα που τα πάντα πήγαν στραβά στον Ολυμπιακό. Για τον Μαρτίνς η Αταλάντα είναι η ευκαιρία για το φετινό «στοίχημα» με στόχο την επόμενη πρόκληση στην Ευρώπη. Μπορεί η ομάδα της Λομβαρδίας να μην κατέχει το «βαρύ» όνομα των προηγούμενων «θυμάτων» του Μαρτίνς, όμως η δυναμική της είναι αδιαμφισβήτητη και η πορεία της τα τελευταία χρόνια την τοποθετεί στις ισχυρές ομάδες της Ιταλίας και σε αυτές που στην Ευρώπη έχουν ανέβει σκαλοπάτια.

Ο Ολυμπιακός, που φέτος στην Ευρώπη έκανε τα απαραίτητα από το σοκ της Βουλγαρίας και μετά. Έχασε την ευκαιρία της απευθείας πρόκρισης στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ στα δύο ματς με τους Γερμανούς και πήρε την πρόκριση με τις δύο νίκες επί της Φενέρ.

Με την Αταλάντα καλείται να μείνει πιστός στο ετήσιο ραντεβού του, ελπίζοντας πως μετά δε θα «στραβώσουν» όλα εις βάρος του. Όπως στράβωσαν μετά την πρόκριση επί της Άρσεναλ με τον κοροναϊό να αλλάζει τα πάντα στις συνθήκες των αγώνων με τη Γουλβς. Όπως και πέρσι όταν μετά τη σπουδαία πρόκριση επί της Αϊντχόβεν ήρθαν τα ματς ειδικών συνθηκών με την Άρσεναλ, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

Ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς ξέρει να βγάζει χαρακτήρα στα δύσκολα και αυτό θα κληθεί να κάνει απέναντι σε μια ομάδα που ναι μεν το timing δεν είναι το καλύτερο γι’ αυτήν, αλλά είναι ικανή για το καλύτερο στη βραδιά της.

Και μπορεί λογικά οι αναμνήσεις του Ολυμπιακού σε αναμετρήσεις με ιταλικές ομάδες να μην είναι πάντα ευχάριστες, έχοντας επτά νίκες, πέντε ισοπαλίες και 14 ήττες σε 26 αναμετρήσεις, όμως για τον Ολυμπιακό του Μαρτίνς είναι.

Βλέπετε, η πρώτη μεγάλη του επιτυχία στον πάγκο του Ολυμπιακού είχε… ιταλική γεύση, καθώς στην παρθενική χρονιά του είχε έρθει μεγάλη πρόκριση από τους ομίλους έπειτα από εκείνο το αξέχαστο 3-1 στο Καραϊσκάκη επί της Μίλαν.

Μιλάνο και Μπέργκαμο απέχουν λίγα χιλιόμετρα στην Βόρεια Ιταλία. Σύμπτωση, ας ελπίσουμε σε όλα…