Περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Ηλίας Ιωαννάκης, εκπαιδευτικός και κάτοικος Μαριούπολης, και συντονιστής για την εκπαίδευση στην Ουκρανία και άλλα έξι κράτη.

«Είμαστε στη Μαριούπολη. Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί έχουν φύγει χάρη στον υπουργό Παιδείας και στο γενικό γραμματέα. Το Σάββατο μόλις έμαθαν τι συμβαίνει έδωσαν την εντολή όλοι οι εκπαιδευτικοί από την Ουκρανία να φύγουν ασφαλείς. 22 άτομα κατέβηκαν το σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Εγώ θα μείνω άλλη μία ημέρα, και μετά θα πάω στο Κίεβο να δούμε τι θα γίνει και εκεί. Εγώ είμαι εδώ από τις 26 Ιουλίου το 2021», είπε ο κ. Ιωαννάκης.

«Η Μαριούπολη αυτή τη στιγμή είναι ήσυχα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η δολοφονία με τους Έλληνες έγινε στην εμπόλεμη ζώνη, σε ένα χωριό 10 χλμ. μακριά από εδώ. Εμείς ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία μας για το περιστατικό», συνέχισε ο ίδιος.

«Πρέπει να στηρίξουμε τον ελληνισμό εδώ, είναι 106.000 Έλληνες στην περιοχή. Τα παιδάκια έστω να τα φέρουν σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα, να γνωρίσουν και την πατρίδα», είπε ακόμα ο κ. Ιωαννάκης, σημειώνοντας ότι «Αυτή τη στιγμή η Μαριούπολη είναι μια ήσυχη πόλη. Τα πάντα λειτουργούν κανονικά. Η πρώτη γραμμή από τη Μαριούπολη βρίσκεται στα 10 χλμ.».