«Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα», είπε σήμερα Τρίτη ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Υπάρχει μία γενικότερη πολιτική απόφαση, παγκόσμια, που θέλει να φύγουμε από τους περιορισμούς και να λειτουργήσει η κοινωνία κανονικά», δήλωσε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σχολιάζοντας τις αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού εξαιτίας της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή «το επιδημιολογικό κύμα που περνάμε πέφτει σιγά σιγά. Πέφτουν τα κρούσματα, αρχίζουν και ελαττώνονται οι διασωληνώσεις», με την αγωνία των επιστημόνων, όπως είπε, να είναι για την πιθανή εμφάνιση μίας ακόμη μετάλλαξης.

«Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Δεν τίθεται θέμα τέταρτης δόσης τώρα κοντά

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας ο κ. Βατόπουλος είπε ότι και οι εμβολιασμοί αυξάνονται, γεγονός που μπορεί να προστατεύσει τον πληθυσμό. Αναφορικά με τις πιθανότητες που έχει κάποιος εμβολιασμένος ή μη να επαναμολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον διευκρίνισε: «Ο ιός αυτός έχει μεγάλη διασπορά, αλλά είναι λιγότερο μεταδοτικός. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να κολλήσουμε πολλές φορές. Είναι σαν το κοινό κρυολόγημα».

Όσον αφορά την πιθανότητα τέταρτης δόσης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει σύντομα κάτι τέτοιο. «Αν υπάρξει τέταρτη δόση ουσιαστικά θα είναι ετήσια αναμνηστική, σαν της γρίπης. Αυτό που μας απασχολεί είναι τυχόν εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊου. Ουσιαστικά την πανδημία την οδηγούν οι παραλλαγές».

Δεν συζητάμε ακόμα για κανονικότητα

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι και με δεδομένο ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι και αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Όταν τελειώσει η πανδημία προφανώς και δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι πολύ ελαφρά τα κρούσματα αλλά πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Δεν κρεμάμε τη μάσκα μας. Δεν συζητάμε για κανονικότητα. Είμαστε μακριά στο να πούμε ότι επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα».

Kαι όπως είπε, θα περάσει πολύς καιρός πριν καταλάβουμε ότι τελείωσε η πανδημία.