«Βρίσκεστε σε βαθύτατο εκνευρισμό. Ανεβήκατε να απαντήσετε για τα θέματα που σας έθεσα για τους εξοπλισμούς και την εξωτερική πολιτική και καταλήξατε να μου απαντάτε στα τσιτάτα του Μάο Τσετούνγκ ως ιστοριοδίφης και αναλυτής της κομμουνισιτκής παράδοσης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο εκνευρισμός που αποδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει να κάνει με το ότι «βρίσκεται αντιμέτωπος με αυτό το κύρμα οργής στην κοινωνία».

«Αν έχετε τέτοιο μεγάλο σαράκι ελάτε να πάμε μαζί και στον Σκάι και σε οποιοδήποτε σταθμό θέλετε, με τον κ. Αυτιά, με τον κ. Πορτοσάλτε και με όποιον θέλετε, να κάνουμε διάλογο. Αλλά δεν το θέλετε. Έσχεστε εδώ να πείτε μια ατάκα», σχολίασε.

Τόνισε ότι «η υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής είναι να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση για αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά», προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ως αντιπολίτευση βρέθηκε «χέρι-χέρι» με ένα ακραίο εθνικιστικό κομμάτι και έλεγε ότι η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ήταν προδοτική και ότι «πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις» «κι έχετε το θράσος να μας εγκαλείτε σήμερα για την υπεύθυνη εθνική στάση και να μας κουνάτε το δάχτυλο. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που πορώσατε για να βγαίνουν να διαδηλώνουν απέναντι σε μία αντεθνική κυβέρνηση, έτσι λέγατε τότε, τους προδώσατε. Βγήκατε και είπατε ότι θα τηρείστε αυτήν την προδοτική συμφωνία. Άλλα λέτε προεκλογικά άλλα πράττετε μετεκλογικά».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «ό,τι θεωρούμε θετικό το υπεψηφίζουμε, ό,τι θεωρούμε ακανθώδες, προβληματικό, όπου υπάρχουν ενδείξεις για αδιαφάνεια, για σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις, για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή, για θέματα που διαχειριστήκαμε για να έχουν κόστος ‘άλφα’ αλλά εσείς τα φέρνετε με κόστος ‘τρία άλφα’, δεν θα το ψηφίζουμε. Αυτή είναι η στάση μας. Στάση έντιμη, αρχών, ευθύνης».

«Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου στον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.