Η δολοφονία δύο Ελλήνων ομογενών και ο σοβαρός τραυματισμός άλλων δύο την περασμένη Κυριακή στο χωριό Γρανίτνε της Ανατολικής Ουκρανίας (που βρίσκεται μια «ανάσα» από το σημείο επαφής των εχθροπραξιών) σήμανε «συναγερμό» στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ΥΠΕΞ, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Δένδια, και με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας και Παιδείας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Νίκης Κεραμέως, αλλά και υπηρεσιακών στελεχών όλων των υπουργείων, αποφασίστηκε η σύσταση στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα, ενώ υπήρξε «έντονη αποθάρρυνση» για τα ταξίδια στο σύνολο της ουκρανικής επικράτειας.

Σενάρια και δεδομένα
Μεταξύ των όσων διημείφθησαν στην κλειστή σύσκεψη ήταν και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Ουκρανία σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσε αναλυτικά τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τα δεδομένα και τον υφιστάμενο σχεδιασμό που υπάρχει για το ζήτημα.

Ωστόσο, το σενάριο της απομάκρυνσης των ομογενών έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες. Οι ομογενείς στην ουκρανική επικράτεια αριθμούν περί τις 120.000, αριθμός αρκετά μεγάλος για να γίνει επιχείρηση απομάκρυνσής τους όπως έγινε με Έλληνες που διέμεναν σε άλλες χώρες κατά το παρελθόν. Σε πιθανή έναρξη των εχθροπραξιών, ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας θα κλείσει, ενώ ενδεχομένως η Ρωσία να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην θάλασσα.

Παράλληλα, δεν είναι «γνωστό» το κατά πόσον οι Έλληνες της Ουκρανίας επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, κάτι που υπογράμμιζαν με έμφαση πηγές με γνώση των δεδομένων.

Το επεισόδιο και οι παραστρατιωτικοί
Όσον αφορά στο δολοφονικό επεισόδιο στο χωριό Γρανίτνε, άριστα ενημερωμένες πηγές έκαναν λόγο ότι η επίθεση δεν ήταν στοχευμένη εναντίον των Ελλήνων και ότι όσα έγιναν ήταν απόρροια μιας ασήμαντης αιτίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», οι δράστες της επίθεσης εναντίον των Ελλήνων ομογενών ανήκαν σε παραστρατιωτικές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή και όχι στον επίσημο ουκρανικό στρατό. 

Εκτός από τις ένοπλες δυνάμεις, στις περιοχές κοντά στην γραμμή επαφής της Ανατολικής Ουκρανίας έχουν συγκεντρωθεί διάφοροι παραστρατιωτικοί και εθελοντές (ακόμα και από άλλες χώρες) για να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Είναι γεγονός ότι η ρωσική απειλή έχει καταστήσει την κατάσταση έκρυθμη. Σε μια πολυεθνική χώρα, όπως η Ουκρανία, ενδεχομένως, να υπάρχουν υποψίες για τις μειονότητες και το τι στάση αυτές θα κρατήσουν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Η άποψη, πάντως, ότι οι Έλληνες της περιοχής είναι «ρωσόφιλοι» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τόνιζαν αρμόδιες πηγές.

Επαφές
Μετά το επεισόδιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, για να του τονίσει την ανάγκη «προστασίας της ελληνικής κοινότητας».

Χθες, ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, συνάντησε τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο. «Συζητήθηκαν οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εν μέσω των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας για ένα ευρύ φάσμα ουκρανοελληνικών διμερών θεμάτων» έγραψε στο Twitterο κ. Σουτένκο.

Ενίσχυση
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια βρίσκονται περί τους 2.500 Έλληνες με ελληνικά διαβατήρια. Οι 1300 εργάζονται στην χώρα, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στην κατηγορία των ομογενών που απέκτησαν χαρτιά τα προηγούμενα χρόνια.

Προκειμένου να εντείνει τις δραστηριότητες του Προξενείου και την συνδρομή στους ομογενείς, το υπουργείο Εξωτερικών ενισχύει άμεσα το Προξενείο στην Μαριούπολη. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος Πρόξενος της Ελλάδας, Μανώλης Ανδρουλάκης, επρόκειτο να μεταβεί αύριο στην Μαριούπολη. Μαζί του θα είναι και ο Φραγκίσκος Κωστελένος. Ο πρέσβης, ο οποίος έχει υπηρετήσει κατά το παρελθόν στην συγκεκριμένη πόλη, θα ενισχύσει τις εργασίες του Προξενείου για ένα διάστημα.

Διάγγελμα

Εν τω μεταξύ, σε διάγγελμα που απηύθυνε χθες βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε ότι αύριο επίκεται ρωσική επίθεση στην χώρα του.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ενώ προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν την χώρα αυτές τις κρίσιμες στιγμές να επιστρέψουν πίσω.

Σημειώνεται ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι παρά την ένταση στο Ουκρανικό δεν θα υπάρξει νέα κρίση ή τυχόν περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.