Τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ στις συμφωνίες αγοράς των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra επανέλαβε ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παράλληλα τόνισε ότι ήρθε η ώρα να συζητηθεί στην ΕΕ η επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο την ώρα που η Τουρκία απειλεί την κυριαρχία της Ελλάδας και η χώρα μας έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό, κάποια ευρωπαϊκά κράτη να εξοπλίζουν την Τουρκία.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ως εξής:

«Στηρίζουμε τις συμφωνίες για την αγορά των αεροπλάνων Rafale και των φρεγατών Belharra, όπως στηρίξαμε και την Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, για να έχουμε όλα τα μέσα περιφρούρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

»Δεν πρέπει όμως να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με συμπαραγωγές, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας.

»Η χώρα οφείλει όχι μόνο να καταναλώνει, αλλά και να παράγει, ώστε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία τόσο για την οικονομία μας, όσο και για τις ένοπλες δυνάμεις.

»Η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της και τα Κράτη Μέλη της. Είναι αδιανόητο την ίδια ώρα που η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο αμυντικό προϋπολογισμό ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ένωση, άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίζουν να εξοπλίζουν την Τουρκία που απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει ζητήσει την επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία.

»Έχει έρθει πλέον η ώρα να συζητηθεί το θέμα και στο Συμβούλιο, ώστε όλες οι χώρες να τεθούν προ των ευθυνών τους. Η προστασία των ελληνικών συνόρων δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, είναι και ευρωπαϊκή υπόθεση».