Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, που επικαλείται αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, από το εκτεταμένο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζουν Ευρώπη και ΗΠΑ για την περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, απουσιάζει μια από τις ισχυρότερες απειλές που έχουν διατυπωθεί: εκείνη του αποκλεισμού της Ρωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT.

Πιθανές κυρώσεις

Στις εγκεκριμένες κυρώσεις, αντιθέτως, περιλαμβάνεται ο έλεγχος των εισαγωγών εξαρτημάτων ρωσικής κατασκευής για τον τομέα της τεχνολογίας και των όπλων, αλλά και κυρώσεις σε ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με τρεις πηγές εξοικειωμένες με τις συζητήσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Euractiv στις ρωσικές τράπεζες που θα μπουν στο στόχαστρο της τιμωρίας της Δύσης, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και τις VTB και Sberbank που υποστηρίζονται από το κράτος, ενώ είναι και τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Και οι δύο τράπεζες έχουν ήδη συμπεριληφθεί σε τομεακές κυρώσεις που επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, και οι οποίες περιορίζουν την ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως τόνισε ειδικός σε ζητήματα κυρώσεων, οι επιπτώσεις ενός πλήρους αποκλεισμού τους θα ήταν σαφώς βαρύτερες.

Το πιθανότερο είναι ότι ο αποκλεισμός τους θα συνοδευόταν από προσδιορισμένες περιόδους εκκαθάρισης, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων επί των αμερικανικών και άλλων δυτικών εταιρειών.

«Όχι» των Ευρωπαίων στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Οι πηγές του Euractiv υποστήριξαν ακόμη ότι αιτία για τη μη συμπερίληψη στις κυρώσεις του αποκλεισμού της Ρωσίας από το SWIFT ήταν οι ισχυρές διαφωνίες των Ευρωπαίων.

Όπως αναφέρει, οι ευρωπαίοι δανειστές έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε στη μη εξυπηρέτηση εκκρεμών ρωσικών δανείων, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ήδη τις τελευταίες εβδομάδες οι τομξές των μετοχών της VTB και της Sberbank χαρακτηρίζονταν από σημαντική αστάθεια, από την ανησυχία των επενδυτών ότι στα μέτρα που θα λάβει η Ουάσινγκτον θα συμπεριλαμβάνεται απαγόρευση προς τους Αμερικανούς από τη διατήρηση δανείων ή μετοχών στα ρωσικά ιδρύματα.

«Ο στόχος είναι να σχεδιαστούν κυρώσεις που θα έπλητταν πραγματικά τους Ρώσους, ενώ παρακολουθούμε τις παράπλευρες ζημιές σε αυτούς που τις επιβάλλουν, αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν σαφώς περισσότερο την Ευρώπη», σημείωσε μια από τις πηγές.

Πρόοδος και εμπόδια

Πάντως, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, υπήρξε αισθητή πρόοδος στις συζητήσεις για το πακέτο κυρώσεων κατά τις συναντήσεις τους με ομολόγους τους στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

Αιχμή του δόρατος είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση φυσικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ όπως επεσήμαναν στο Euractiv, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός για το σχέδιο δράσης τους σε περίπτωση που υπάρξει κάποια άλλη δυσμενής εξέλιξη διαφορετικού χαρακτήρα, όπως μια εκτεταμένη κυβερνοεπίθεση.

«Πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, προσθέτοντας, «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει 100% συμφωνία, αλλά οι περισσότερες από τις ανησυχίες που τέθηκαν», συγκεκριμένα από τη Γερμανία, έχουν αντιμετωπιστεί.