Μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ σκότωσαν Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς ετοιμάζονταν να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του σπιτιού προσώπου που κατηγορείται για τον φόνο Ισραηλινού, ανέφεραν σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και αυτόπτες μάρτυρες (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Reuters/Raneen Sawafta).

Ανοιξε πυρ

Τα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ της Κυριακής, στο χωριό Σιλάτ αλ Χαριθίγια, τον τόπο κατοικίας Παλαιστίνιου που έχει συλληφθεί και κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου με αποτέλεσμα να σκοτωθεί Ισραηλινός κοντά στον εβραϊκό οικισμό Χομές τη 16η Δεκεμβρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι στρατιώτες και παλαιστίνιοι ένοπλοι αντάλλαξαν πυρά αφού έφθασε δύναμη των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων για να προχωρήσει στην κατεδάφιση.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε πως θα κατεδάφιζε όροφο του κτιρίου όπου ζούσε ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση «εξοπλισμού αντιμετώπισης ταραχών» και «πυροβόλησαν ένοπλο όταν τον εντόπισαν», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι υπήρξε θάνατος.

Και 10 τραυματίες

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν.

Οι αρχές του Ισραήλ διατείνονται ότι οι κατεδαφίσεις σπιτιών των δραστών αποτρέπουν από μελλοντικές επιθέσεις.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδικάζουν την πρακτική αυτή, που χαρακτηρίζουν συλλογική τιμωρία, καθώς στα σπίτια αυτά ζουν συγγενείς των φερόμενων ως δραστών και άλλοι.

Πηγή: ΑΠΕ