Στην αποκάλυψη ότι η CIA έχει ξεφύγει από την περιοχή ευθύνης της, που είναι όλες οι άλλες χώρες του κόσμου πλην των ΗΠΑ, και έχει στρέψει τους μηχανισμούς παρακολούθησης και στο εσωτερικό της χώρας, προχώρησαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές Ρον Γουάιντεν και Μάρτιν Χάινριχ, σύμφωνα με τους New York Times.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το πρόγραμμα δεν υπόκειται σε έλεγχο από τη δικαστική εξουσία, το Κογκρέσο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι δύο γερουσιαστές, μέλη της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών του Κογκρέσου, προχώρησαν στην αποκάλυψη με μία επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο τμηματικά. Τμηματική ήταν και η δημοσίευση των συνοδευτικών εγγράφων, καθώς μεγάλο μέρος του περιεχομένου τους είχε διαγραφεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι γερουσιαστές ζήτησαν να υπάρξει ευρύτερη δημοσιότητα.

Με τα μέχρι στιγμής γνωστά στοιχεία, δεν είναι σαφές ούτε για τι είδους δεδομένα Αμερικανών πολιτών πρόκειται, ούτε πώς ακριβώς τα χρησιμοποιούσε η CIA.

Μετά τις αποκαλύψεις του συνεργάτη των αμερικανικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, το Κογκρέσο απαγόρευσε το 2015 τη μαζική συλλογή δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, από το FBI. «Όμως, η CIA διατηρεί κρυφίως το δικό της πρόγραμμα μαζικής συλλογής δεδομένων», έγραψαν οι γερουσιαστές.

«Αυτό έχει γίνει εντελώς έξω από το πλαίσιο, το οποίο το Κογκρέσο και ο αμερικανικός λαός θεωρούν ότι ισχύει. Και χωρίς επίβλεψη από τα δικαστήρια, το Κογκρέσο, ακόμη και την κυβέρνηση», υπογράμμισαν.

Η CIA δήλωσε ότι είναι προσηλωμένη στις αρχές «της διαφάνειας, αλλά και της προστασίας των πηγών και των μεθόδων μας».