Η Τουρκία για μία ακόμα φορά επιδίδεται σε αυτό που γνωρίζει καλά: επιχειρεί να εκμεταλλευτεί μία πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία (κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας) προς όφελός της εκμεταλλευόμενη τον ρόλο που η ίδια διαδραματίζει στην εν λόγω κρίση λόγω της γεωπολιτικής της αξίας.

Αντιλαμβανόμενη ότι τόσο οι Η.Π.Α. και η Ρωσία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αφοσιωθεί πλήρως στη διαχείριση της κρίσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέα βαρύτατα τετελεσμένα εναντίον της Ελλάδος δηλώνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο τη βούλησή της να προσβάλει την εθνική μας κυριαρχία.

Την ώρα που οι πολεμικές μηχανές του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας προθερμαίνονται και ενώ οι Τούρκοι πολίτες μάχονται καθημερινά με την πείνα, το ψύχος και την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημία του κορωνοϊού, ο Τ. Ερντογάν επιδίδεται σε έναν διπλό αγώνα δρόμου. Αφενός αποπειράται να «κλείσει τα μέτωπα» με όλους τους εξωτερικούς αντιπάλους της Τουρκίας (Η.Α.Ε., Αίγυπτος, Ισραήλ κ.ά.), για να στρέψει αμέσως μετά όλες του τις δυνάμεις εναντίον της Ελλάδος. Αφετέρου επιχειρεί να κορυφώσει την ένταση με την Ελλάδα, για να αποπροσανατολίσει τους Τούρκους πολίτες από τα πραγματικά τους προβλήματα (τις «επτά πληγές του σουλτάνου») και να αποτρέψει την αναπόφευκτη συντριβή του στις ερχόμενες εκλογές.

Ο Υπ.Εξ. της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου με τις πρόσφατες αχαρακτήριστες, νομικώς απαράδεκτες και ιστορικώς απαρχαιωμένες και ανυπόστατες δηλώσεις του κατέστησε σαφή δύο πράγματα:
1) Η Τουρκία σαφώς και έχει την πρόθεση να προσβάλει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, και
2) Η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Ο Μ. Τσαβούσογλου, θεωρώντας, φευ, ότι η Τουρκία έχει επιτύχει τον στόχο της μονομερούς χάραξης των δυτικών της συνόρων με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας», δηλώνει απερίφραστα ότι η χώρα του σχεδιάζει να καταλάβει ελληνικό έδαφος, στοχοποιώντας ρητώς μάλιστα τη Λέσβο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Σάμο, τη Ρόδο την Κω, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Διαμαρτύρεται όμως, επειδή η αμυντική θωράκιση της Ελλάδος δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στους τουρκικούς σχεδιασμούς! Διατείνεται με θρασύτητα ότι «μερικοί στρατιώτες και λίγα όπλα» που έχει τοποθετήσει η Ελλάδα στις επισήμως στοχοποιημένες από την Τουρκία νήσους της «δεν αρκούν για να αποτρέψουν την τουρκική απειλή». Την ίδια στιγμή εκφράζει την αγωνία του για την ασφάλεια της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας τους «μερικούς στρατιώτες» και τα «λίγα όπλα» που η Ελλάδα έχει τοποθετήσει στις απειλούμενες νήσους της ως «δυνητική απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Επομένως, κατά την ομολογουμένως ακατανόητη λογική του Μ. Τσαβούσογλου ό, τι δεν αρκεί για την αποτροπή της δεδηλωμένης τουρκικής απειλής στις ελληνικές νήσους είναι αρκετό για την απειλή της εθνικής κυριαρχίας της Τουρκίας!

Οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά αδιάφορους πρέπει να μας αφήσουν. Βεβαίως, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Τουρκία εδώ και δεκαετίες σχεδιάζει την κατάληψη ελληνικών νήσων, εξ ου και έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο αποβατικό στόλο στα παράλια της Μικράς Ασίας και διεξάγει σε ετήσια βάση διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις κατάληψης νήσων. Τώρα, όμως, οι σχεδιασμοί των Τούρκων στρατοκρατών μετατρέπονται σε επίσημη νεο-οθωμανική εξωτερική πολιτική και αυτό που εκ πρώτης φαίνεται ως μία πολιτική δήλωση ακραίας επιθετικότητας στην πραγματικότητα είναι μία πολύ επικίνδυνη επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου!

Το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο θέτει τώρα ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων του Αιγαίου και αναδεικνύει το ζήτημα αυτό σε ένα δεύτερο, επί της ουσίας, casus belli για δύο λόγους: αφενός για να προσθέσει μία ακόμα σοβαρότατη διεκδίκηση στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» (ή μήπως «μονολόγου»;) και αφετέρου για να διεγείρει φοβικά σύνδρομα στον ελληνικό πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινή γνώμη. Το νεο-οθωμανικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πόλεμος που ενδεχομένως μπορεί να κερδίσει εναντίον της Ελλάδος είναι ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες! Ένας πόλεμος που η Τουρκία θα δείχνει ότι τον επιδιώκει διακαώς και η Ελλάδα θα παραδέχεται ότι θέλει να τον αποφύγει πάση θυσία! Αυτά τα «όνειρα νεο-οθωμανικής θερινής νυκτός» όμως έχουν πλέον μπει στο «χρονοντούλαπο» της Ιστορίας ανεπιστρεπτί, καθώς και η πολιτική ηγεσία της χώρας διαθέτει την απαιτούμενη βούληση και οι ένοπλες δυνάμεις μας διαθέτουν την απαραίτητη ισχύ, ώστε να «συνετίσουν» όποιον επιχειρήσει να προσβάλει τα εθνικά μας δίκαια.

Είναι γεγονός ότι αναφορικά με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας έχουν γίνει εξαιρετικά βήματα και συνεχίζουν να γίνονται. Εξ ου και αυτός ο πανικός της Άγκυρας, η οποία αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι οι ασεβείς πόθοι της ουδέποτε θα γίνουν πραγματικότητα. Είναι επίσης γεγονός ότι και η εξωτερική μας πολιτική έχει επιτύχει σπουδαία πράγματα με αρκετές διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής (και όχι μόνον) συνεργασίας που έχουμε συνάψει με πανίσχυρα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και με τη Γαλλία.

Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπ.Εξ. επιβάλλεται να μας κινητοποιήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Η Ελλάδα πρέπει ΤΩΡΑ να «χτυπήσει τη γροθιά στο τραπέζι» τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απομυζώντας διαρκώς τεράστια χρηματικά ποσά) απειλεί ευθέως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, η οποία και μέλος του ΝΑΤΟ είναι και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί. Άρα, η Τουρκία ευθέως απειλεί την ενότητα του ΝΑΤΟ και την εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Τι θα πράξει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα ικανοποιηθεί με φραστικές δηλώσεις υποστήριξης των εκ του Διεθνούς Δικαίου απορρεόντων δικαιωμάτων της από τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι θα πράξουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα επιτρέψουν στον Τ. Ερντογάν να υπονομεύσει την ενότητα στους κόλπους τους και να πλήξει τα ζωτικά τους συμφέροντα, προκειμένου να αποφύγει ο ίδιος τη διαφαινόμενη συντριβή στις προσεχείς εκλογές;

Το μόνο βέβαιο είναι το τι θα πράξει ο ελληνικός λαός: Θα τιμωρήσει σκληρά (στο πεδίο) όποιον εξωτερικό αντίπαλο επιχειρήσει να προσβάλει την εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Θα τιμωρήσει εξίσου σκληρά (στην κάλπη) όποιον εσωτερικό πολιτικό παράγοντα επιχειρήσει να παρουσιάσει «λύσεις σωτηρίας», οι οποίες θα ζημιώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα (όπως αυτά προσδιορίζονται σαφέστατα από το Διεθνές Δίκαιο, από το Δίκαιο της Θαλάσσης και από το Σύνταγμά μας). Τέλος, θα διαρρήξει οριστικά και αμετάκλητα τους ιδεολογικούς και πολιτικούς του δεσμούς με κάθε σύμμαχο και εταίρο που αδιαφορεί τα εθνικά μας δίκαια.

Η Ιστορία των λαών διδάσκει ότι ορισμένα εγκλήματα τιμωρούνται σκληρά όποιοι και όσοι και αν είναι οι δράστες τους…

Ο κ. Κωνσταντίνος Παΐδας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α.