«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλλει στη χώρα «ανά πάσα στιγμή».

«Αυτήν την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό», αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και είναι έτοιμες να απωθήσουν οποιαδήποτε καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας», προσθέτει.

Εργαζόμαστε για την άμβλυνση της έντασης

Το Κίεβο σημειώνει επίσης ότι «βρίσκεται σε επαφή 24 ώρες το 24ωρο με όλους τους σημαντικούς εταίρους» και λαμβάνει γρήγορα πληροφορίες για θέματα ασφαλείας.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την άμβλυνση της έντασης και να κινητοποιούμε την υποστήριξη των διεθνών εταίρων μας προκειμένου να παραμείνει η Ρωσία εντός του διπλωματικού πλαισίου», προσθέτει το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι μια εισβολή θα μπορούσε να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Ουάσιγκτον κάλεσε επίσης τους πολίτες της στην Ουκρανία να φύγουν το ταχύτερο δυνατό, το οποίο έκαναν στη συνέχεια κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.