Ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των κατηγορουμένων για την υπόθεση γύρω από το γηροκομείο-κολαστήριο στην Κρήτη.

Οι κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις κατηγορίες που τους προσάπτονται κάνοντας λόγο για σκευωρία.

«Όλα είναι προϊόν σκευωρίας», υποστήριξαν, σύμφωνα με το flashnews, οι ιδιοκτήτριες του οίκου ευγηρίας στα Χανιά που απολογήθηκαν σήμερα στον ανακριτή για τις κατηγορίες των ανθρωποκτονιών.

Όπως ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής τους, προσκομίστηκαν ένορκες καταθέσεις που αναφέρουν άτομα που πλησίαζαν ανθρώπους για να καταθέσουν κατά της μονάδας παρέχοντας οικονομικά ανταλλάγματα.

«Προσκομίστηκαν στοιχεία άλλων συγγενών στα οποία για παράδειγμα, ο ένας αδελφός λέει ότι βασάνιζαν τη μητέρα του και την άφηναν νηστική ενώ η αδελφή λέει ότι ήταν μια χαρά και ο αδελφός δεν είχε πατήσει ποτέ στη μονάδα ενώ η αδελφή ήταν κάθε μέρα εκεί. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Ρουσσόπουλος.

Μαρτυρία-κόλαφος

Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιγράφει πρώην εργαζομένη στη δομή, κάνοντας λόγοα για «μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα».

«Ό,τι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου έλεγαν »είσαι πολύ ευαίσθητη, δεν είναι τίποτα θα το συνηθίσεις». Οι συνάδελφοί μου μού έλεγαν »πάψε θα απολυθούμε, βούλωσέ το». Με έκαναν στην άκρη, ήμουν το μαύρο πρόβατο» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία δομή «βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μία καλομελετημένη κομπίνα». Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, οι υπεύθυνοι έκαναν διαλογή στο προσωπικό:

«Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν τρεις νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Έκαναν διαλογή στους εργαζόμενους, ήθελαν να είσαι ανειδίκευτος για να σε χειρίζονται».

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά» ανέφερε η πρώην εργαζόμενη, σημειώνοντας πως η ίδια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι όλοι πέθαιναν με τον ίδιο τρόπο.

«Τρεις μέρες εμπύρετοι ήξεραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, έφευγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι, για να μην νιώθουν μοναξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι.

Οι κλεμμένες βέρες και οι εκβιασμοί

Συγγενείς των ηλικιωμένων που βίωσαν τη φρίκη στο γηροκομείο – κολαστήριο στα Χανιά, ξεσπούν βλέποντας τους 7 βασικούς κατηγορούμενους να οδηγούνται στον ανακριτή.

Από νωρίς το πρωί έχουν μαζευτεί εδώ στο δικαστικό μέγαρο Χανίων οι συγγενείς των ηλικιωμένων οι οποίοι ζητούν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπων οι οποίοι έφυγαν όπως μας είπαν αυτό τον άδικο τρόπο και ζητούν βέβαια την τιμωρία των φερομένων δραστών δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης ιδιαίτερα όταν βγήκε από το δικαστικό μέγαρο ιδιοκτήτρια του γηροκομείου με το γιο μιας ηλικιωμένης που κατέληξε εκεί να ξεσπά.

Μια πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου φωνάζει ότι την εκβίαζαν για να μη μιλήσει.

«Δύο χρόνια δε μιλάω, με εκβίαζαν ότι έχω τρία παιδιά, ντροπή οι συνάδελφοι, ντροπή σας για 600 ευρω, λερώθηκαν τα χέρια μας, τα ψέματα που λέγαμε στους συγγενείς… Πήραν 100 χιλιάρικα και βέρες και αντικείμενα των ανθρώπων», ξεσπά η πρώην εργαζόμενη.

«Ξαφνικά άκουσα Παναγίτσα μου Χριστούλη μου ελάτε να με πάρετε το σπίτι μου, πετάω ότι κρατούσα και τρέχω σε μία κυρία η οποία δάγκωνε τους καρπούς της χτυπιόταν στο καροτσάκι της την είχαν κατά δέσει καρπούς αστραγάλους στη μέση την είχαν δέσει στο κάγκελο του κρεβατιού».

Οι κυνικές δηλώσεις

Πριν από δέκα μήνες, και μετά τις πρώτες καταγγελίες που είχαν δημοσιοποιηθεί, η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη φως στο τούνελ είχε καταγράψει εικόνες από το εσωτερικό του γηροκομείου. Τότε η ιδιοκτήτρια δήλωνε με κυνισμό: «Θα απολογούμαι εγω που ήρθε ο χάρος να τους πάρει; Είναι παράλογο».

Στη δικογραφία των 400 σελίδων το γηροκομείο παρουσιάζεται ως τόπος βασανιστηρίων και θανάτων ηλικιωμένων. Δένονταν και αφήνονταν μέσα στις ακαθαρσίες. Χειροδικίες και ελάχιστη τροφή. Η ασιτία αναφέρεται ως αιτία θανάτου σε αρκετές περιπτώσεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι ιδιοκτήτες του Γηροκομείου κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης όλης της ποινικής διαδικασίας, ενώ σχολιάζοντας την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως «εγκληματική οργάνωση που συστάθηκε από τρεις ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο δεν στέκει πουθενά. Όταν συστήνουμε μία οργάνωση το κάνουμε για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι για κάτι χωρίς σχέδιο».