Ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα εκτελεστικό διάταγμα που ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που είναι κατατεθειμένα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, με την Ουάσινγκτον να κατάσχει περιουσιακά στοιχεία ενός άλλου κράτους, ζήτησε να κατατεθούν αυτά τα κεφάλαια σε λογαριασμό του τμήματος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED) στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος επιθυμεί το ήμισυ αυτού του ποσού να προοριστεί για αξιώσεις αποζημιώσεων, που υποβάλλονται κυρίως από οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ο Μπάιντεν τονίζει, ωστόσο, ότι το άλλο μισό των χρημάτων θα δαπανηθεί για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αλλά θα εκταμιευθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα χρήματα να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, εξήγησε ο Λευκός Οίκος.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να πάρουμε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος του αφγανικού λαού» και επίσης να διασφαλίσουμε ότι «ότι θα ακουστεί ενώπιον της αμερικανικής ομοσπονδιακής δικαιοσύνης η φωνή των οικογενειών των θυμάτων της τρομοκρατίας», εξήγησε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο τελευταίος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι «νομικά περίπλοκη» και υποστήριξε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που αναμένεται να διαρκέσει μήνες.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου σίγουρα θα προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις, την ώρα που το Αφγανιστάν βιώνει μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Συνολικά, τα ακαθάριστα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ανέρχονταν στο τέλος Απριλίου 2021 σε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αυτό το ποσό – που κατατέθηκε πριν ανακτήσουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο – είναι κατατεθημένο κυρίως στο εξωτερικό και ως επί το πλείστον στις ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υποστήριξαν ότι αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν προέρχονταν εν μέρει από διεθνή, ιδιαίτερα αμερικανική, βοήθεια που έλαβε η χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ