Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον για την αποτρόπαια δολοφονία του 19χρονου Άλκη στην Θεσσαλονίκη.

Οι κατηγορούμενοι, που αυξάνονται και πληθύνονται μέρα με τη μέρα, καθώς φαίνεται πως οι αρχές δεν αναζητούν πλέον μόνο τον 12ο, αλλά και έναν 13ο ύποπτο, προσπαθούν να αποτινάξουν τις ευθύνες – ο καθένας για τον εαυτό του – για το ποιος σκότωσε τον Άλκη, «δίνοντας» άλλους συγκατηγορούμενούς τους.

Από τη μία πλευρά, ο 21χρονος με το δρεπάνι και, από την άλλη, ο 25χρονος «Αθηναίος». Ο ένας ρίχνει την ευθύνη στον άλλον, αλλά κανείς δεν ομολογεί ότι έδωσε το θανατηφόρο χτύπημα στον Άλκη Καμπανό.

Και οι δύο επέβαιναν στο γκρι όχημα, που εντόπισε πρώτο την παρέα του Άλκη στα σκαλάκια επί της οδού Γαζή. Ο 21χρονος από το πίσω κάθισμα βγαίνει με το δρεπάνι και ο 25χρονος από τη θέση του συνοδηγού βγαίνει με μαχαίρι τύπου κάραμπιτ.

Τον «δρεπανοφόρο» της συμπλοκής, τον 21 ετών Ι.Κ. «φωτογράφισαν» σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες ως τον δράστη των μαχαιρωμάτων στον Άλκη.

«Σίγουρα τον Ι.Κ, τον είδα να χρησιμοποιεί το δρεπάνι, δεν είδα όμως σε ποιο παιδί», ανέφερε ο 23χρονος Αλβανός.

Ο ίδιος βγήκε την Πέμπτη στην αντεπίθεση, υποδεικνύοντας άλλον ως τον υπαίτιο της δολοφονίας.

«Έχει υποδείξει τον δράστη που σκότωσε τον Άλκη με μαχαίρι. Ενώ υπέδειξε και το απόμερο σημείο που έκρυψε το μαχαίρι», δήλωσε ο δικηγόρος του 21χρονου, Απόστολος Λύτρας, ο οποίος ζήτησε «να τιμωρηθούν οι δράστες ανάλογα με το τι έχει κάνει ο καθένας».

Κατά πληροφορίες, ισχυρίζεται πως ο 25χρονος, επονομαζόμενος και ως «Αθηναίος», ήταν εκείνος που με ένα μαχαίρι, τύπου κάραμπιτ, κατάφερε το χτύπημα στο πόδι του Άλκη, που του έκοψε τη μηριαία αρτηρία και, τελικά, το νήμα της ζωής.

«Ήμουν στο περιστατικό αλλά δεν συμμετείχα στην ανθρωποκτονία», δήλωσε ο 25χρονος Έλληνας.

Το προφίλ του «Αθηναίου»

«Λαμπόγυαλο» φαίνεται πως είχε κάνει κατ’ επανάληψη το ξενοδοχείο σε νησί, όπου εργαζόταν η μητέρα του όταν ακόμα ήταν ανήλικος.

«Ήταν ένα ατίθασο παιδί, έκανε ζημιές. Ερχόταν στο ξενοδοχείο εκεί που δούλευε η μητέρα του και έσπαγε, έκανε, έριχνε. Από πολύ μικρό, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχεδόν».

«Ο Α.Β. εγκατέλειψε το σχολείο στο Γυμνάσιο και εγκατέλειψε το νησί για να γίνει μάγειρας στην Αθήνα», συμπλήρωσε ο οικογενειακός φίλος του κατηγορουμένου.

Όπως προκύπτει από το προφίλ του στο Facebook υπερηφανευόταν για το γεγονός ότι έχει «βαρύ όνομα» στο χώρο των οργανωμένων οπαδών με δεκάδες αναρτήσεις.

Διατυμπάνιζε πως θα πάρει εκδίκηση

Ο 21 ετών φίλος του, από την άλλη πλευρά, διατυμπάνιζε – σύμφωνα με την αστυνομία – πως θα πάρει εκδίκηση για τον τραυματισμό του στο μάτι, στα επεισόδια του 2019.

«Κρατούσα το αναδιπλούμενο δρεπάνι, με το οποίο, όμως, δεν χτύπησα τον 19χρονο Άλκη, αλλά έναν από τους φίλους του, τον οποίο και τραυμάτισα μία φορά στο πόδι», είπε ο 21χρονος.

Ωστόσο, την ώρα που ο ένας τα ρίχνει στον άλλον, η ιατροδικαστική εξέταση του Άλκη έδειξε πως δεν υπήρξε μόνο ένα χτύπημα από ένα δράστη, αλλά πολλαπλά θανατηφόρα χτυπήματα από πολλούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του αστυνομικού ρεπόρτερ του MEGA, Μαρίνου Αλειφέρη, ο 21χρονος, στην απολογία του, αποκάλυψε το όνομα «Ντίνος» και αφορά στον οδηγό του αυτοκινήτου που εντόπισε την παρέα του Άλκη στην οδό Γαζή.

Πρόκειται για ένα άτομο ελληνικής καταγωγής, περίπου 25 ετών με ύψος 1.80.

Στο στόχαστρο των αρχών ο «Ντίνος»

Στα ίχνη του 12ου δράστη της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη πλησιάζουν οι αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ο 12ος εμπλεκόμενος, οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου, ονομάζεται «Ντίνος».

Τα στοιχεία αυτά έρχονται από την απολογία του 21χρονου Έλληνα, ο οποίος κρατούσε το δρεπάνι και απολογήθηκε την Πέμπτη. Πρόκειται για το πρώτο άτομο από τους 11 συλληφθέντες, ο οποίος έδωσε το οποιοδήποτε στοιχείο για τον 12ο εμπλεκόμενο.

Όπως ισχυρίζεται ο 21χρονος, δεν γνωρίζει το επίθετο του «Ντίνου», αφού – όπως είπε – ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπε.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του, ο 12ος εμπλεκόμενος είναι Έλληνας, 25 ετών, ύψους περίπου 1.80 και έχει γένια.

Γιατί κανένας δεν κατονομάζει τον 12ο εμπλεκόμενο;

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά στους αστυνομικούς είναι το γιατί κανένα άτομο δεν έχει κατονομάσει τον συγκεκριμένο άνδρα.

Ακόμα ένα γεγονός που εγείρει προβληματισμό στις αρχές είναι ότι, μέχρι σήμερα, δέκα μέρες μετά τη φονική επίθεση, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το τρίτο όχημα.

«Ο 20χρονος είδε ποιος κρατούσε το δρεπάνι και θα μιλήσει»

Εν τω μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθεί την Δευτέρα πήρε ο 20χρονος, αλβανικής καταγωγής, που εμπλέκεται στη δολοφονία του Άλκη και παραδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αφού τον συνόδευσαν Αλβανοί αστυνομικοί μέχρι τα ελληνικά σύνορα της Κρυσταλλοπηγής.

Ο δικηγόρος του, Παρασκευάς Σπυράτος, δήλωσε στο LIVE NEWS ότι ο 20χρονος είδε ποιος κρατούσε το δρεπάνι και το μαχαίρι και ότι πρόκειται να κατονομάσει όσα είδε κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Εδώ και τρεις ώρες ήμουν στο αστυνομικό μέγαρο και μίλησα αναλυτικά με τον εντολέα μου. Είμαι σε θέση να πω κάποια πράγματα που αφορούν στην ουσιαστική θέση του. Είναι ένα πρόσωπο που έχει μία περιφερειακή δράση, ένα πρόσωπο που δεν συμμετείχε στο επεισόδιο. Ο εντολέας μου δεν έχει συμμετάσχει σε κανενός είδους χτυπήματα», ανέφερε.

«Έχει δει ποιος έφερε το δρεπάνι και πότε ξεκίνησαν να γίνονται τα χτυπήματα. Θα κατονομάσει όσα έχει δει. Έχουμε μία υπόθεση τραγική κι ένα αποτέλεσμα τραγικό. Πράξεις που είναι αδικαιολόγητες. Η τροπή που πήρε το περιστατικό είναι αδικαιολόγητο. Ο ίδιος είναι συντετριμμένος και με ρώταγε εάν μετέφερα τα συλληπητήριά του στους γονείς του Άλκη», δήλωσε ο κ. Σπυράτος, ο οποίος τόνισε πως ο 20χρονος είδε το ξεκίνημα της επίθεσης.

Τελικά πόσοι εμπλέκονται στην επίθεση; – Τα νέα στοιχεία

Έως τώρα, οι αρχές είχαν στα χέρια τους στοιχεία για εμπλοκή ενός 12ου ατόμου, του οποίου ωστόσο γνώριζαν μόνο το μικρό όνομα. Πλέον, όπως φαίνεται υπάρχει και 13ο άτομο που βρισκόταν στην επίθεση το βράδυ της 1ης Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής 11 σκληροπυρηνικοί χούλιγκαν έχουν συλληφθεί για τη φονική επίθεση, εκ των οποίων οι έξι έχουν ήδη οδηγηθεί στις φυλακές. Ακόμη τέσσερις απολογούνται το πρωί της Παρασκευής, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης παραδόθηκε στις αρχές και ο 20χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε διαφύγει στην Αλβανία.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν φαίνεται να τελειώνει εκεί. Εκτός από το ερώτημα ποιος αφαίρεσε τη ζωή του Άλκη, ένας ακόμα γρίφος που καλούνται να λύσουν οι Αρχές είναι το πόσοι ήταν τελικά οι δράστες της επίθεσης, ούτως ώστε να μην μείνει κανένας από τους εμπλεκόμενους ελεύθερος και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον 19χρονο Άλκη.

Παράλληλα, φαίνεται πως είναι πιθανόν ούτε τα αυτοκίνητα να είναι τρία, όπως μέχρι σήμερα πιστεύαμε. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του 19χρονου Άλκη, Αλέξη Κούγια, τα αυτοκίνητα που εμπλέκονται στην επίθεση είναι τέσσερα.

«Εμπλέκεται και τέταρτο αυτοκίνητο στη δολοφονία του Άλκη»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου Άλκη ανέφερε πως το βράδυ της δολοφονίας στην Θεσσαλονίκη, τα αυτοκίνητα με τα άτομα που επιτέθηκαν στην παρέα του 19χρονου δεν ήταν τρία όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά τέσσερα.

Ο κ. Κούγιας είπε ότι «υπάρχουν άλλοι δύο ύποπτοι, εγώ σας είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχει και τέταρτο αυτοκίνητο, αυτό είναι κάτι που διερευνάται αυτές τις ημέρες και αυτό θα προκύψει από τον ενδελεχή έλεγχο των καμερών. Όχι μόνο από τον τόπο του εγκλήματος, αλλά του συνόλου των καμερών που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο ποινικολόγος.

«Θα γυρίσουν πίσω την κίνηση των αυτοκινήτων και θα δούνε όλη την διαδρομή τους, από πού ξεκίνησαν, οπότε θα φανεί αν υπάρχει και τέταρτο αυτοκίνητο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Και προσέθεσε πως «ο Άλκης δεν πήγαινε καν συχνά στο γήπεδο, οι φίλοι του πήγαιναν πιο συχνά, αλλά δεν ήταν από αυτούς που προκαλούσαν».

Ακόμη, όπως ανάφερε, «μαζί με τους γονείς του Άλκη, θα πάμε στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουμε να γίνει η διεξαγωγή της δίκης σε άλλη πόλη».

Θεοδωρικάκος: «Πιθανόν εμπλέκεται και άλλο πρόσωπο»

Την ύπαρξη, πιθανότατα, τουλάχιστον ενός ακόμη προσώπου που εμπλέκεται στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Φαίνεται και είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος ακόμα εμπλεκόμενος», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους.

«Υπάρχει ακόμη ένα ύποπτος που θα συλληφθεί και με αυτό η Αστυνομία θεωρεί πως θα έχει ολοκληρώσει τις συλλήψεις», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας πως την εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας του 19χρονου φοιτητή παρακολουθεί πολύ στενά και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιεύματα περί «μεγάλου προσώπου» που παραμένει ασύλληπτο, ξεκαθάρισε πως «για το κράτος και την Αστυνομία δεν υπάρχει μικρός ή μεγάλος».

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την οπαδική βία – Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται νέα μέτρα

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάθεση μέτρων σε θεσμικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Οι ανακοινώσεις των μέτρων θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Λίγο πριν τη σύσκεψη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα αναφορικά με τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στο μη περαιτέρω, γιατί δεν μιλάμε για απλά επεισόδια, πλέον μιλάμε για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Χάνονται νέα παιδιά και αυτό είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη κοινωνία»

Όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον Ant1, «πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και, με εντολή του πρωθυπουργού, έγινε μια μελέτη των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβουμε για να μην έχουμε ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον. Σε αυτές είναι η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά χρειάζεται παρέμβαση και από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Αθλητισμού. Η συνολική απάντηση δίνεται με την συμβολή πολλών παραγόντων που έχουν ρόλο στον αθλητικό χώρο».

Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛ.ΑΣ κλείνει τους παράνομους συνδέσμους»

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στο χουλιγκανισμό.

«Οι λέσχες φιλάθλων των αθλητικών συλλόγων πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη των ιδίων των συλλόγων, να έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, με μητρώα μελών και συνεχείς ελέγχους, ώστε να μην μπορεί κανένας άλλος να χρησιμοποιεί το όνομα του αθλητικού συλλόγου για να δημιουργήσει ξανά ομάδες χούλιγκαν», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας για την οπαδική βία μέσα και έξω από τα γήπεδα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Alpha και του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός έστειλε μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος στον χουλιγκανισμό, γι’ αυτό η Αστυνομία θα εντείνει τους ελέγχους για να κλείσει όλους τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους αθλητικούς φορείς να συνεργαστούν, προκειμένου να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα.

«Τώρα κρινόμαστε όλοι για την αποφασιστικότητα να βάλουμε τέλος στο χουλιγκανισμό και την εγκληματικότητα μέσα και έξω από τα γήπεδα», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Και προσέθεσε: «Η Ελληνική Αστυνομία εντείνει κάθε μέρα πλέον τους ελέγχους, κλείνει τους παράνομους συνδέσμους φιλάθλων. Αναδεικνύει εγκλήματα, όπως εμπορία ναρκωτικών, οπλοκατοχή και άλλα που έχουν εμφανιστεί σε αυτούς τους συνδέσμους και οδηγεί όλους τους παραβάτες στη Δικαιοσύνη. Αλλά δεν φτάνει αυτό, οφείλουμε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας, πολιτεία και αθλητικοί φορείς, για να γυρίσουμε στα γήπεδα οι φίλαθλοι, οι οικογένειες, τα νέα παιδιά χωρίς φόβο».