Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που νέα στοιχεία και βίντεο αποτυπώνουν την οργανωμένη επίθεση των χούλιγκαν.

Από την ώρα των συλλήψεων και έπειτα, οι αστυνομικές Αρχές ήξεραν ότι είναι θέμα χρόνου… λίγων ημερών ή ακόμη και ωρών μέχρι να «σπάσουν» οι δράστες και να αρχίσουν να φορτώνουν ο ένας στον άλλο τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού.

Μετά την κατακραυγή που γνώρισαν τη Δευτέρα οι συλληφθέντες από το εξαγριωμένο πλήθος που τους περίμενε έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης για να τους λιντσάρει, προτού εισέλθουν στο γραφείο του Εισαγγελέα, πήραν μια μικρή «πρώτη γεύση» για τη συνέχεια και το τι μέλλει γενέσθαι. Παρ’ ότι οι περισσότεροι αρχικά τηρούσαν σκληρή στάση, στη συνέχεια άρχισαν να «λυγίζουν».

Φυσικά, κανείς τους δεν παραδέχεται ότι ήταν αυτός που κρατούσε το δρεπάνι από το οποίο φέρεται να ήρθαν τα τελειωτικά χτυπήματα στον ανήμπορο να αντιδράσει Αλκη, με το πινγκ πονγκ ευθυνών να συνεχίζεται από όλους.

Νέα διάσταση στην υπόθεση ήρθε να δώσει η δήλωση του συνηγόρου του 21χρονου -ο οποίος φέρεται να είχε το δρεπάνι όταν έφτασαν στον τόπο της δολοφονίας αλλά να μην το χρησιμοποίησε ο ίδιος- Απόστολου Λύτρα, ότι το φονικό όπλο ήταν άλλο.

Όλα αυτά την ώρα που παραμένει εντελώς θολό το τοπίο όσον αφορά στον 12ο δράστη. Το άτομο αυτό έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του τρίτου οχήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Όλοι ήταν εκεί αλλά κανείς του δεν είχε το δρεπάνι

Ειδικότερα, ο νομικός εκπρόσωπος του 21χρονου που φέρεται να έχει «φωτογραφηθεί» από τους συγκατηγορούμενούς του ως ο «δολοφόνος με το δρεπάνι» που φέρεται να έκοψε το νήμα της ζωής του Αλκη Καμπανού, δήλωσε αφενός ότι ο 21χρονος δεν είναι δολοφόνος, αφετέρου ότι ο 19χρονος φοιτητής δεν δολοφονήθηκε με το δρεπάνι, αλλά με άλλο φονικό όπλο.

«Αυτό που ήδη ξέρω και ευελπιστώ να το πει στην απολογία του ο κατηγορούμενος που εκπροσωπώ είναι ότι τα πράγματα έγιναν με τελείως διαφορετικό τρόπο από όσο γνωρίζουμε μέχρι στιγμής» ανέφερε αρχικά ο συνήγορος του 21χρονου Ελληνα πρώην ποδοσφαιριστή, Απόστολος Λύτρας.

Ακόμα πρόσθεσε: «Τα πρώτα λόγια που μετέφερε είναι ότι δεν έχει καμία εμπλοκή και με αυτό το δρεπάνι που ακούγεται ότι πράγματι το κατείχε, ότι δεν έχει σκοτωθεί κανείς με αυτό το δρεπάνι, έχει σκοτωθεί με άλλο μέσο. Δεν έχει σκοτωθεί με αυτό το δρεπάνι, δεν έκανε καμία επίθεση, βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο. Είχε το δρεπάνι αλλά του έπεσε μέσα στο αυτοκίνητο. Με αυτό το δρεπάνι δεν έγινε το χτύπημα το θανατηφόρο».

Μάλιστα, ο συνήγορος του 21χρονου μεταφέροντας δήλωση του εντολέα του υπογράμμισε ότι «είναι μετανιωμένος για το συμβάν» και ότι «ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια του παιδιού». «Όταν έρθει η ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες», πρόσθεσε ο Απόστολος Λύτρας.

Δικηγόρος καταζητούμενου Αλβανού: «Δεν είχε άμεση σχέση»

Την ίδια ώρα, μέσω του συνηγόρου του ο 20χρονος καταζητούμενος για τη δολοφονική επίθεση κατά του Αλκη Καμπανού, που έχει διαφύγει στην Αλβανία, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραδοθεί.

Εδώ και περίπου μία εβδομάδα βρίσκεται και κρύβεται στην πατρίδα του, στην Αλβανία, όπου και διέφυγε λίγες ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση στην περιοχή του Χαριλάου. Για τον ίδιο, όπως και άλλους δέκα χούλιγκαν, στους οποίους έχουν περαστεί χειροπέδες, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης την περασμένη Κυριακή.

Πλέον, όμως, είναι σε ισχύ και το διεθνές ένταλμα σύλληψης που σημαίνει πως τον αναζητούν και οι αλβανικές αρχές.

Υπό αυτή την πίεση πήρε την απόφαση να παραδοθεί και μένει να φανεί τι θα γίνει με την έκδοσή του στην Ελλάδα. Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να ζητήσει ο ίδιος να εκδοθεί στην Ελλάδα ώστε να δικαστεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι στις προθέσεις του να αιτηθεί την έκδοσή του στη χώρα μας.

«Η πρόθεση του εντολέα μου είναι να εμφανιστεί ενώπιον των Ελληνικών Αρχών. Είναι συντετριμμένος για το γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Ο εντολέας μου είχε περιφερειακό ρόλο. Εκφράζει τα συλλυπητήρια του. Το γεγονός ότι εμφανίζεται μόνος του έχει ενδιαφέρον. Έχει να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά το ρόλο του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο σύνήγορός του, Π. Σπυράτος που σημείωσε πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να ταξιδέψει κι εκείνος στην Αλβανία ώστε να τον συναντήσει.

Ο ρόλος του 12ου

Πέρα από τους δέκα συλληφθέντες και τον Αλβανό που αναμένεται να παραδοθεί τις επόμενες ημέρες, οι Αρχές εστιάζουν και σε δωδέκατο άτομο. Για την αστυνομία, ο δωδέκατος αποτελεί τον «άγνωστο Χ». Παραμένει άγνωστο το όνομά του, αλλά και ο ακριβής ρόλος του.

Το άτομο αυτό έχει καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας και θεωρείται πως ήταν ο οδηγός του τρίτου οχήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Πιθανόν αυτό το άτομο, το οποίο σύμφωνα με την απολογία του 23χρονου Αλβανού δεν είχε ενεργό συμμετοχή στη δολοφονική επίθεση, αλλά παρέμεινε στο αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή προκειμένου οι δράστες να διαφύγουν προτού φθάσει η αστυνομία, να έχει απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ακόμα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα.

Ο 23χρονος Αλβανός, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thesstoday.gr, υποστήριξε πως έβλεπε το συγκεκριμένο άτομο για πρώτη φορά, δεν γνωρίζει το ποιος είναι, παρά μόνο ότι μένει στο Ωραιόκαστρο.

Συγκεκριμένα, στην απολογία του ο προφυλακισμένος κατηγορούμενος φέρεται να είπε: «Κινήθηκα και εγώ οδηγώντας το αυτοκίνητο του λευκού χρώματος στο οποίο μαζί με εμένα επέβαιναν οι εξής: συνοδηγός μου ήταν ο Αλέξανδρος Gega, στα πίσω καθίσματα ο Demiraz και Οδυσσέας Τζούροβιτς. Στο έτερο αυτοκίνητο μάρκας Renault Clio, σκούρου χρώματος, επέβαιναν οι εξής: οδηγός ο Δημήτρης Χατζής και έτεροι επιβαίνοντες οι Στέργιος Σαρακατσάνος, Ιωάννης Βαρβέρης, Νίκος Καλαϊτζής ή Καλαντζής και στο τρίτο όχημα μάρκας Volkswagen polo επέβαιναν οι εξής: οδηγός κάποιος από την περιοχή του Ωραιοκάστρου που δεν γνωρίζω, Γιάννης Κουμαρόπουλος, Άλεξ Βελαλόπουλος και κάποιος ονόματι Τζέρι».

Γιατί η ανακρίτρια ζήτησε τη διενέργεια εξέτασης DNA για τους δέκα συλληφθέντες

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση, ο έτερος Αλβανός και ο 21χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στις απολογίες τους την Τετάρτη προσπάθησαν να ανασκευάσουν εν μέρει τις αρχικές τους ομολογίες, προκάλεσε σύγχυση στην ανακρίτρια.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά αυτήκοων μαρτύρων πως οι φωνές της μέσα από το ανακριτικό γραφείο, ιδίως κατά τη διάρκεια της απολογίας του δεύτερου Αλβανού, ακούγονταν σε όλο το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Επειδή λοιπόν η έμπειρη δικαστικός αντιλήφθηκε έγκαιρα ότι ανάλογη στάση ενδεχομένως κρατήσουν και οι υπόλοιποι οκτώ συλληφθέντες, διέταξε τη λήψη γενετικού υλικού προς όλους ώστε να αποσαφηνιστούν τα παρακάτω ενδεχόμενα που παραθέτει το ΤhessΤoday.gr.

Αυτή την ώρα, με τη δικογραφία να παραμένει ανοικτή, και μέρος της να αποστέλλεται στην Αθήνα προκειμένου να επεκταθούν οι έρευνες, οι διωκτικές αρχές καλούνται να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος ή ποιοι σκότωσαν τελικά τον Άλκη, καθώς και να να αποκλείσουν το ακραίο ενδεχόμενο να υπάρχει και κάποιος άλλος άγνωστος ύποπτος, που αυτή τη στιγμή διαφεύγει της σύλληψης. Όπως το φερόμενο ως 12ο άγνωστο πρόσωπο, οδηγός του Volkswagen και ο οποίος ενδεχομένως γνωρίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης της συμμορίας και τη φονική ενέδρα στον Άλκη και την παρέα του.

Αντίστοιχες απαντήσεις πιθανόν θα δώσει και ο 20χρονος Αλβανός ο οποίος πάντως από την Αλβανία όπου κρύβεται, παραμένει προκλητικός, δηλώνοντας, μέσω του συνηγόρου του «συντετριμμένος» και χαρακτηρίζοντας «τυχαίο συμβάν» το θάνατο του Άλκη.