Στους δρόμους για μία ακόμη ημέρα οι αγρότες, που διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής και στην ενέργεια. Αν δεν δουν, όπως λένε, ουσιαστικά μέτρα στήριξης, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με παρατεταμένες τις κόρνες των τρακτέρ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έφτασαν την Πέμπτη έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, για να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και έξω από τον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες, το 2021 αγόραζαν έναν τόνο λιπάσματος με 400 ευρώ, ποσό που σήμερα φτάνει τα 1.000 ευρώ. Πέρυσι, το πετρέλαιο το έπαιρναν με 1,10 ευρώ το λίτρο και φέτος οι τιμές ξεπερνούν το 1,60 ευρώ ανά λίτρο. Τριπλάσιες τιμές και στη ΔΕΗ, στην οποία το 2021 πλήρωναν 550 ευρώ και φέτος ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.800 ευρώ.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ θεωρούν «ψύχουλα» τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις.

Πάγια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ άλλων, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο και η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, η κατάργηση των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων και η πλήρης αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία.