Ψαλίδι στις επιδοτήσεις ρεύματος των νοικοκυριών και του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για τον Φεβρουάριο.

Έτσι το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 350 από 395 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο. Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού αμετάβλητες παραμένουν οι ενισχύσεις για τα μη οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (επιχειρήσεις) και για τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου (νοικοκυριά).

Σύμφωνα με τον ίδιο η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο ήταν στα 235 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, τον Ιανουάριο στα 227 ευρώ και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου κινήθηκε στα 221,5 ευρώ.

Η χονδρεμπορική τιμή του φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ήταν στα 106 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τον Ιανουάριο στα 84,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η μικρή αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και του φυσικού αερίου οδήγησαν στην επιλογή να μειωθούν οι ενισχύσεις στις προαναφερόμενες κατηγορίες.

Ηλεκτρική ενέργεια

Ειδικότερα, για τον μήνα Φεβρουάριο θα συνεχίσουν να επιδοτούνται τα οικιακά τιμολόγια της κύριας κατοικίας, όπως έχουν δηλαδή δηλωθεί στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αφορά 4,2 εκατομμύρια παροχές.

Έτσι, για τις πρώτες 150 kWh το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο ήταν στα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Οι επόμενες 151 έως 300 kWh θα επιχορηγηθούν με 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Τον Ιανουάριο ήταν στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι η μέση μηνιαία ενίσχυση για κατανάλωση 300 kWh θα ανέλθει στα 39 ευρώ αντί 42 ευρώ τον Ιανουάριο.

Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος η επιδότηση είναι στα 170 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ή 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 180 ευρώ ή 0,18 ευρώ τον Ιανουάριο. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους του ΚΟΤ ανέρχεται στα 51 ευρώ αντί 54 ευρώ τον Ιανουάριο.

Το συνολικό πακέτο της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος, δηλαδή επαγγελματίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και αγρότες η επιδότηση παραμένει ως είχε και τον Ιανουάριο δηλαδή στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Το συνολικό ύψος των μέτρων υπολογίζεται σε 133 εκ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο

Για όλα τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ανεξαρτήτως εισοδήματος και κατανάλωσης η επιδότηση παραμένει και τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα χορηγήσει έξτρα ενίσχυση 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεργαστεί και με τους υπόλοιπους παρόχους για να δώσουν την ίδια έκπτωση. Το μέτρο αφορά 540.000 νοικοκυριά και υπολογίζεται στα 47 εκ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου η επιδότηση για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου διαμορφώνεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα αντί 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα τον Ιανουάριο. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τα νέα μέτρα 

Πηγή: ot.gr