Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για τη μοριοδότηση νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών, για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το «Παπαγεωργίου» και το ΕΚΑΒ.

Την τροπολογία υπερψήφισαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ την καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Απαντώντας στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για μονιμοποίηση του προσωπικού των νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει διαδικασία μονιμοποίησης που να είναι ανεκτή από το Σύνταγμα.

«Αν βγει κάποιος και πει ότι εγώ θέλω να μονιμοποιήσω προκειμένου να επιβραβεύσω, δώσατε το επιχείρημα κάποιου να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ρίξει την υπόθεση. Άρα, όποιος λέει μονιμοποιείστε τους γιατί θέλουμε να τους επιβραβεύσουμε, τους κάνετε κακό σε όλους τους επικουρικούς», είπε ο κ. Πλεύρης. Εξήγησε ότι για να είναι συνταγματικά ανεκτή η λογική της μοριοδότησης, απαντά στην ιδιαίτερη εμπειρία που έχουν κερδίσει οι συγκεκριμένοι επικουρικοί, επειδή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα βρέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, είπε ότι υπάρχει «τραγική καθυστέρηση» και ότι η ρύθμιση αφορά το πολύ στο 1/3 από τους ενδιαφερόμενους. Πρότεινε δε, «να διασφαλίσουμε ότι κάθε θέση που κενώνεται στο σύστημα υγείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω αποχώρησης, πρέπει να προκηρύσσεται αυτόματα, χωρίς ΠΥΣ ή έγκριση από το ΓΛΚ» και «να καθίσουμε και να βρούμε τον ορθό νομικά τρόπο για να στηρίξουμε τη μόνιμη παραμονή τους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ