Αυτή τη φορά δεν ήταν απλώς μια παραίτηση υπουργού, έστω για λόγους ευθιξίας, όπως μπορούσε κάλλιστα να ειπωθεί. Ήταν μια κανονική αποπομπή, «καρατόμηση» την είπανε, ενός υπουργού από έναν οργισμένο Πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης έμαθε τι ακριβώς ειπώθηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, λίγα μόλις λεπτά μετά την κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη και άστραψε και βρόντηξε.

«Μοιράσαμε λεφτά και κερδίσαμε τις εκλογές»

Τον ειδοποίησαν σχετικά ότι ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας έδινε τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα του 2007, λέγοντας ότι η τότε κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το κλίμα μετά από τις φονικές πυρκαγιές, επειδή μοίραζε λεφτά με τσάντες… σε όποιον μιλούσε ελληνικά, ή σε όποιον τους έλεγε «καλημέρα». Και κ. Λιβανός, αντί να αντιδράσει , έσπευσε να υπερθεματίσει – λέγοντας χαρακτηριστικά «κάνατε εποποιία εκείνη την περίοδο», ενώ όλη η συζήτηση μεταδιδόταν live στο facebook.». Ο κ. Μητσοτάκης δεν περίμενε καν να δημοσιοποιηθεί το σχετικό βίντεο ή να βγει κάποια ανακοίνωση και ζήτησε από τις γραμματείς του να τον συνδέσουν αμέσως με τον κ. Λιβανό.

Το δεύτερο τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Ήταν, όσοι τον είδαν εκείνη την ώρα, έξαλλος από θυμό. Ο κ. Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, συμμαθητής του από το Κολλέγιο, αμερικανοσπουδαγμένος και αυτός. Γνώριζε ότι ήταν συγγενής του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, γνώριζε και τον πατέρα του Διονύση Λιβανό, που επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε χρηματίσει γενικός γραμματέας υπουργείου Μεταφορών. Αλλά, όπως μου είπαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα αυστηρός προς τους φίλους του. Έτσι, γεμάτος οργή, τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό. Στην αρχή, όπως έμαθα ο καρατομηθείς υπουργός, δεν καταλάβαινε τι είχε συμβεί, αλλά ο πρωθυπουργός αντέδρασε ακαριαία και του ζήτησε να παραιτηθεί παρόλο που θεωρείται «προεδρικός», δηλαδή, στέλεχος προσκείμενο στον πρωθυπουργό. Το πρωθυπουργικό γραφείο Τύπου εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έκανε ένα δεύτερο τηλεφώνημα στον Γιώργο Γεωργαντά, έως εκείνη την ώρα υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το Κιλκίς. Επέλεξε έναν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από την Βόρεια Ελλάδα, την ώρα που άρχιζαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και κυρίως για να αναχαιτίσει δράσεις των δεξιών, όλων αυτών που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ: « Από το αγροτικό Κιλκίς είναι η καταγωγή μου», έλεγε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στους συνεργάτες του, μετά το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα.

Ασέβεια στη μνήμη των θυμάτων

Ωστόσο τα όσα ειπώθηκαν (από τον κ. Δούκα) και κυρίως τα όσα δεν απαντήθηκαν όπως έπρεπε (από τον κ. Λιβανό) προκάλεσαν, έμαθα και την οργή των Καραμανλικών, που άκουσαν έναν υφυπουργό της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (όπως ήταν ο κ. Δούκας) να παραχαράζει την πολιτική της τότε κυβέρνησης και να προσβάλλει τη μνήμη των δεκάδων (47 συνολικά) θυμάτων των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας. Αν και υπήρξαν φωνές κυρίως της αντιπολίτευσης που έλεγαν ότι ο κ. Λιβανός συγκέντρωσε την πίεση που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση με τις «αστοχίες» της στον χιονιά. Όπως επίσης οι πληροφορίες που υπήρξαν για κακό χειρισμό των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης με τους οποίους υπήρξε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνάντηση με τους Κρητικούς , λένε οι πληροφορίες, υπήρξε πολύ βαρύ κλίμα και αδιέξοδο. Όπως έλεγαν στη ΝΔ με την αποπομπή Λιβανού ο Πρωθυπουργός θέλησε επίσης να δώσει ένα μήνυμα στους υπουργούς του, να προσέξουν τις δηλώσεις τους., αφού το πολιτικό κλίμα έχει πλέον αλλάξει. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι στις πολλές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εκείνη την εποχή ένα όνομα δεν αναφέρεται: Κώστας Καραμανλής!

***
Αυτή τη φορά ο Χουλιαράκης είπε «ναι»

Η πρόσληψη του πρώην υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομικού συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα Γιώργου Χουλιαράκη στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει άφθονο παρασκήνιο το οποίο ευθύς αμέσως το παραθέτω. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι η πρώτη φορά που προσλαμβάνει στενούς συνεργάτες πρώην πρωθυπουργών. Οι περισσότεροι θα θυμούνται την πρόσληψη (με το «καλημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του στην Τράπεζα της Ελλάδος) του Χρήστου Χατζηεμμανουήλ, στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Εν συνεχεία, λίγους μήνες αργότερα, μέσα στο 2015, προσέλαβε ως οικονομικό σύμβουλο και τον Γιώργο Χουλιαράκη: «Τέτοια μυαλά χρειάζεται η Τράπεζα» είχε τότε πει. Αλλά ο κ. Χουλιαράκης με ένα ευγενέστατο τηλεφώνημα είπε στον κ. Στουρνάρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (ανάφερε το όνομα Δραγασάκης) τον χρειάζεται. Πράγματι τον χρειάστηκε και έγινε υφυπουργός Οικονομικών (υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη) στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία υπό τον Ευ. Τσακαλώτο. Έτσι η πρόσληψή του στην Τράπεζα της Ελλάδος έμεινε ανενεργή. Όταν έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χουλιαράκης παρέμεινε ως οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα.

Όλο αυτό το διάστημα έως την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, οι κκ. Στουρνάρας και Χουλιαράκης δεν έχασαν ποτέ την επαφή μεταξύ τους. Οι φίλοι αυτής της στήλης σίγουρα θα θυμούνται ότι με τον μοναδικούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ο κ. Στουρνάρας συνομιλούσε ήταν ο κκ. Χουλιαράκης και Τσακαλώτος. Αυτή τη φορά ο κ. Χουλιαράκης είπε το «ναι» και στις επόμενες ημέρες πρόκειται να πιάσει δουλειά. Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας του ετοίμασε και γραφείο στον 2ο όροφο της Τραπέζης, δίπλα από το γραφείο του κ. Χατζηεμμανουήλ και πολύ κοντά στο δικό του γραφείο.

Καλά θα πείτε πώς είναι δυνατόν να παραμένει οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα και παράλληλα να είναι και οικονομικός σύμβουλος του κ. Στουρνάρα; Γίνονται αυτά τα πράγματα; Θα πρέπει πρώτα να σημειώσετε και τούτο: Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε ισχυρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη αυτή. Πρόκειται για μια εξέλιξη όμοια με αυτήν του κ. Αποστολάκη συμβούλου του κ. Τσίπρα που όταν ο κ. Μητσοτάκης του πρότεινε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης υπήρξε ισχυρότατη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα. Ο μόνος που αντέδρασε τόσο έντονα με την νέα δουλειά του κ. Χουλιαράκη ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού στολίζει τον κεντρικό τραπεζίτη με διάφορα επίθετα όπως «επίορκος» και… «τροϊκατότερο της τρόικας» κάνει λόγο για «συμπόρευση του μνημονιακού τόξου και στην Τράπεζα της Ελλάδος». Τι όμως έχει συμβεί και δεν υπήρξε έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό που έμαθα (και λέγεται στα πολιτικά γραφεία) είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης, παραμένει και σύμβουλος και μάλιστα οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα. Τώρα πως θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα θα το δούμε στην πράξη.

***
Πώς ναυάγησε η διπλωματία της Covid

Δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκε περαστικά στον Ταγίπ Ερντογάν και στη σύζυγό του Εμινέ που νοσούν από κορωνοϊό. Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ευχόταν ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Τουρκίας και στη σύζυγό του. Σχεδόν αμέσως απάντησε και ο Ερντογάν: «Σας ευχαριστώ για τις καλές σας ευχές κύριε πρωθυπουργέ. Η γυναίκα μου εγώ στέλνουμε τους θερμούς μας χαιρετισμούς σε εσάς, την οικογένεια σας και τον Ελληνικό λαό», ήταν η απάντηση του στο Τwitter. Αλλά εκεί που μπορούσε να στηθεί μια καλή αρχή για ένα καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο (όπως παλαιότερα είχε γίνει με σεισμούς και πλημμύρες), τα τουρκικά drones (UAV’s) προχώρησαν σε απόπειρες «γκριζαρίσματος» της περιοχής με απανωτές πτήσεις, κάνοντας τη διπλωματία της Covid-19 να μένει αναξιοποίητη. Αυτό όμως που προκάλεσε περισσότερο ήταν οι υπερπτήσεις κυριακάτικα (και μάλιστα στα 19.000 πόδια) πάνω από τις νησίδες Αστακίδα, έξω από την Κάσο και Κανδελιούσα νοτιοδυτικά της Νισύρου.

***
Και η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά

Αλλά δεν είναι μόνον η υπέρπτηση πάνω από τις νησίδες Αστακίδα που προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Αθήνας, ήταν και η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά από συγκρότημα που χρησιμοποίησε τον χώρο της Μονής για τα γυρίσματα μουσικού βίντεο κλιπ. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα λέγοντας: «Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO». Να σημειώσω ότι και η Ρωσική Εκκλησία αντέδρασε και αυτή έντονα για την βεβήλωση του χώρου της Μονής Σουμελά.

***
Διαζύγιο χωρίς ο ένας να βλέπει τον άλλον

Να ξέρετε ότι πολλούς έχει εκπλήξει το γεγονός ότι από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα για το άυλο διαζύγιο (ή «διαζύγιο με τρία κλικ», όπως το λένε), περίπου 100 ζευγάρια έχουν εκκινήσει τη διαδικασία. Μάλιστα, μαθαίνω ότι με το που άνοιξε η πλατφόρμα ένα ζευγάρι «έσπευσε» αμέσως να χωρίσει διαδικτυακά γιατί προφανώς δεν ήθελε ο ένας να αντικρίσει τον άλλο…. ‘Έτσι το ζευγάρι αυτό παίρνει διαζύγιο αντικρίζοντας μόνον οι… δικηγόροι ο ένας τον άλλον. Ενώ ένα άλλο ζευγάρι που ο σύζυγος κατοικούσε στην Αμερική και η σύζυγος στο Ντουμπάι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος να βρεθούν για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία διαζυγίου προσέφυγαν στο άυλο διαζύγιο. Υπενθυμίζω ότι η διαδικασία έκδοσης του άυλου συναινετικού διαζυγίου διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ).

***

Στο Κρυονέρι, της επαρχίας Πωγωνίου

Στο Κρυονέρι, στο μικρό, αλλά μαγευτικό χωριό του Δήμου Πωγωνίου συντελείται τούτες τις ημέρες μια «υιοθεσία». Ένας επιχειρηματίας- ξενοδόχος που ο πατέρας του είναι ενταφιασμένος στο χωριό, άρχισε εδώ και λίγο καιρό, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αλλάζει την εικόνα του γραφικού αυτού χωριού. Πρόκειται για τον Σταύρο Μήτση (γιο του Κώστα Μήτση), ο οποίος χορηγεί όλα τα έξοδα προκειμένου το χωριό του πατέρα του να αποκτήσει πλακόστρωτους δρόμους, σύγχρονη αποχέτευση και ύδρευση ακόμα και υπογειοποίηση των καλωδίων, ώστε να μην κινδυνεύει το χωριό ούτε από διακοπές ρεύματος, ούτε από πυρκαγιά. Πέραν τούτου ο Σταύρος Μήτσης, χορηγεί ένα μηνιαίο εισόδημα (300 ευρώ) στους ενοίκους των περίπου 25 σπιτιών που υπάρχουν στο χωριό. Στη διαθήκη του πατέρα του αναφέρει ότι ο γιος του θα φροντίσει και για το καφενείο του χωριού, δηλαδή εκεί θα προσφέρεται δωρεάν καφές στους κατοίκους του Κρυονερίου.