Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια, μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ο κ.Γεροτζιάφας επεσήμανε την τομή στην επιστημονική κοινότητα που μπορεί να φέρει μία πανδημία και τι συνέπειες έχει στην κοινωνία.

Να  διδαχθούμε από την διαχείριση της ισπανικής γρίπης

«Κάποια στιγμή θα απαλλαγούμε από τις μάσκες. Εάν διδαχθούμε από το πώς έγινε με την διαχείριση της ισπανικής γρίπης. Η ισπανική γρίπη το σύστημα υγείας που ξεκίνησε από τα ξενοδοχεία, χτίστηκαν και φτιάχτηκαν για την αντιμετώπιση της ισπανικής γρίπης και αυτό το μοτίβο ακολουθήθηκε στην συνέχεια. Η τομή που θα φέρει η πανδημία στους τομείς της ζωής μας και στην οργάνωση  της ζωής μας είναι κάτι που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα. Ο τρόπος που δημιουργείται το νόσημα θα επηρεάζει και εμάς και το μέλλον μας, αλλά και τα παιδιά μας», ανέφερε αρχικά.

«Τρέξτε για την τρίτη δόση»

«Με ακαδημαϊκη αυστηρότητα είμαστε σε φάση αποδομής του παρόντος πανδημικού κύματος, το οποίο διαφέρει από την φάση της ύφεσης της πανδημίας. Είμαστε σε νέα φάση πανδημίας γιατί έχουμε εμβόλια, έχουμε φάρμακα, νέες θεραπευτικές στρατηγικές και πάνω απ’ όλα εκπαιδευμένους πολίτες αλλά και υγειονομικούς. Οι πολίτες θα πρέπει να τρέξουν να κάνουν την 3η δόση. Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο και αυτοί που μπορούν να φέρουν ένα νέο κύμα πανδημίας»

»Δεν κυνηγάμε τον ιό μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο και να πεθαίνουν. Επιστημονική αναθεώρηση τί έχει γί8νει σωστά και τι όχι για να χαραχθεί μία νέα πολιτική. Και γφια να εμβολιαστεί ο κόσμος αλλά και να βελτιωθεί το σύστημα υγείας αλλά και τα νοσοκομεία. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς γιατρούς, δεν γίνεται εκμετάλλευση του ιατρικού σώματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές στον ανοσολογικό χάρτη της Ελλάδας

Η Πορτογαλία έχει 90% εμβολιασμένους και έχει το ίδιο κοινωνικό σύστημα ανάπτυξης. Το φαινόμενο που έχουμε στην Ελλάδα είναι το λεγόμενο long Covid. Αυτό θα φέρει αλλαγή στον ανοσολογικό χάρτη της Ελλάδας. Συνέπεια της ιστορίας είναι, να έχουν παραμεληθεί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, οπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Τα επόμενα χρόνια θα φανούν έντονα οι συνέπειες αυτής τη παραμέλησης», δήλωσε ο κ. Γεροτζιάφας.