Το Ισραήλ, από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσαν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού αλλά και η χώρα που πρώτη αποφάσισε τη χορήγηση της τέταρτης δόσης λόγω Όμικρον, προσπαθεί να τελειώσει με την πανδημία, αλλά κάθε φορά το σενάριο αυτό απομακρύνεται. Τώρα, και ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων μειώνεται, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της νέας παραλλαγής, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των σοβαρά νοσούντων.

Αργεί το τέλος της πανδημίας

Ειδικότερα ο αριθμός των σοβαρά ασθενών λόγω κορωνοϊού ανήλθε σε 1.263, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός αυτός ήταν 1.085. «Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σημαντική μείωση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», είπε σε συνέντευξή του  ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας, Νάχμαν Ας, που εκτίμησε ακόμα ότι το κύμα των μολύνσεων από την Όμικρον θα χρειαστεί χρόνο για να υποχωρήσει.

«Η μείωση των θανάτων θα έρθει σιγά σιγά» πρόσθεσε. «Η πανδημία είναι ακόμα μαζί μας και δεν είμαστε στο τέλος της, σίγουρα όχι τις επόμενες εβδομάδες».

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 μειώθηκε την τελευταία εβδομάδα κατά 5,4%, από το προηγούμενο επταήμερο, αλλά παραμένει υψηλός σε σχέση με άλλα κύματα της πανδημίας. Συνολικά ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 9.139.