Το υλικό από τις κάμερες της περιοχής που έγινε η δολοφονία του Άλκη, ξεψαχνίζουν οι αρχές που προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τα άτομα που έλαβαν μέρος στην επίθεση. Την ίδια στιγμή πολύς λόγος γίνεται για τον 20χρονο, φίλο του συλληφθέντα, που φέρεται να έχει διαφύγει στην Αλβανία και για τη σχέση του με την υπόθεση. Οι δυο τους ήταν συγκατηγορούμενοι για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης σε υπόθεση που δεν έχει ακόμα εκδικαστεί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο οι δύο νεαροί, όσο και άλλοι δύο 20χρονοι επίσης από την Αλβανία, έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους σε επίθεση σε βάρος δύο ατόμων τον Μάρτιο του 2019 στην περιοχή Χαριλάου, και εναντίον τους σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα. Για την δολοφονία του Άλκη οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν έξι με επτά άτομα που φαίνεται να έχουν πάρει μέρος, χωρίς να αποκλείεται να είναι και περισσότεροι.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες στους συνδέσμους οπαδών συνεχίζονται και τα ευρήματα φανερώνουν την παράνομη δράση των χούλιγκαν.

Ο 23χρονος που έχει συλληφθεί παραδέχτηκε, μέσω του συνηγόρου του, την παρουσία του στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη, αλλά αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία της δολοφονίας και επιμένει ότι δεν ήρθε σε φυσική επαφή ούτε με τους δύο τραυματίες.

Τι ερευνούν οι αρχές

Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι το οπτικό υλικό από κάμερες της περιοχής και κρίσιμες μαρτυρίες, κατοίκων αλλά και των φίλων του Άλκη, ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια συνεχίζεται η εξέταση για αποτυπώματα και dna σε μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος.

Το Σάββατο οδηγήθηκε στο αυτόφωρο ο ένας από τους δύο συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, ως υπεύθυνοι συνδέσμων Θεσσαλονίκης στους οποίους έγιναν έρευνες και βρέθηκαν αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη.

Η αστυνομία εστιάζει στο οπτικό υλικό από κάμερες της περιοχής σε καταστήματα και παρακείμενα σπίτια και στο κινητό του 23χρονου φερόμενου δράστη. Τα δύο αυτοκίνητα με τα οποία διέφυγαν οι δράστες ακολούθησαν διαφορετικές διαδρομές, με το ένα να μπαίνει σε μονόδρομο και εξετάζονται όλα τα σενάρια για το αν υπήρξαν και άλλα αυτοκίνητα καθώς και άλλοι δράστες.

Αιχμές για συγκάλυψη από Κούγια

Ο Αλέξης Κούγιας επισκέφτηκε στη Βέροια την οικογένεια του Άλκη, την οποία εκπροσωπεί νομικά. Αμέσως μετά, δήλωσε ότι συνάντησε μια θαυμάσια οικογένεια που ζει το αδιανόητο. Ανέφερε ότι τους ενημέρωσε για το νομικό σκέλος της υπόθεσης, ενώ η οικογένεια ζήτησε να συλληφθούν οι δράστες και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο κ. Κούγιας είπε ότι θα ζητήσει η δίκη του 23χρονου να μην γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, ο Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για άλλους 6 – 7 οπαδούς που έχουν ταυτοποιηθεί και κυκλοφορούν ελεύθεροι, ενώ μίλησε για το ενδεχόμενο απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης αναφέροντας ότι του προσκόμισαν φωτογραφία όπου ο φερόμενος ως δολοφόνος εμφανίζεται μαζί με «αδερφικό του φίλο», όπως τον χαρακτήρισε, γιό ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας του τμήματος αθλητικής βίας Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση του υπουργείου

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του τραγικού εγκλήματος ή οποιουδήποτε άλλου», σχολίασε ο Λευτέρης Οικονόμου υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και ανέφερε πως πρέπει ο κ. Κούγιας να εξηγήσει τι υπονοεί.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «το θέμα είναι σε πλήρη εξέλιξη, διέπεται από το πλαίσιο της μυστικότητας και εκ της θέσεώς μου δεν θα μπορούσα να αναφερθώ, μπορώ όμως να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας ότι η ΕΛΑΣ κινήθηκε γρήγορα και συντεταγμένα συνεχίζει με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και για τη σύλληψη των υπολοίπων που πήραν μέρος στη συμπλοκή. Αν κάποιος διέφυγε υπάρχουν συγκεκριμένες δικονομικές διαδικασίες για την κίνηση όλων εκείνων των διαδικασιών για να λογοδοτήσει ο κάθε δράστης στη δικαιοσύνη».

Έλεγχοι σε συνδέσμους

Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο κυβέρνησης, δικαιοσύνης και αστυνομίας μπαίνει η τυφλή οπαδική βία και η διείσδυση κακοποιών στοιχείων στον χώρο του αθλητισμού. Ήδη, εκτός από τη συμπρωτεύουσα, η αστυνομία προχώρησε σε εφόδους σε γραφεία συνδέσμων και στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν μαχαίρια, φωτοβολίδες και κοντάρια, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και όσοι σύνδεσμοι φιλάθλων είναι παράνομοι θα κλείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ένας από τους συνδέσμους που ελέγχθησαν θα σφραγιστεί από την Αστυνομία καθώς διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε παράνομα.

Μεγάλη έρευνα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αξιόποινων πράξεων ξεκινά με εντολή του Αθλητικού Εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλου.

Μάλιστα, η έρευνα ξεκινά τη στιγμή που ο αρμόδιος για θέματα αθλητισμού αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης με εγκύκλιο προς τους στους συναδέλφους του σε όλη τη χώρα απευθύνει αυστηρές συστάσεις για την άμεση αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.

Έρευνα για εγκληματική οργάνωση

Ο ανώτατος εισαγγελικός ζητεί την αυστηρή μεταχείριση των δραστών ενώ ανοίγοντας την βεντάλια των ερευνώμενων αδικημάτων βάζει στο «κάδρο» και το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης όταν οι αξιόποινες πράξεις τελούνται από περισσότερα άτομα.

Ο εισαγγελέας, παράλληλα, δίνει έμφαση στον έλεγχο νομιμότητας των γραφείων που διατηρούν ομάδες.

Με την εγκύκλιο ζητείται όταν είναι πολλοί οι δράστες να γίνεται έρευνα για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης κάτι που σημαίνει ότι η ποινή θα μπορεί να φτάσει μέχρι και την ισόβια κάθειρξη. Οι δράστες που έχουν διαπράξει ανάλογες πράξεις και στο παρελθόν θα αντιμετωπίζονται με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου . Η ποινή θα είναι χωρίς αναστολή και χωρίς τη δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας. Ενώ οι δίκες τους θα προσδιορίζονται ταχύτατα, μέσα σε τριάντα ημέρες.