«Πέθανε στη Θεσσαλονίκη βρέφος 52 ημερών με COVID-19». «Ενα στα τρία νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα μας ήταν παιδιά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ». «Αύξηση νοσηλειών παιδιών με COVID-19 στα ελληνικά νοσοκομεία». «Πενταπλασιασμός νοσηλειών παιδιών με COVID-19 στις ΗΠΑ στα τέλη του 2021», «Κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών παιδιών με COVID-19 στα βρετανικά νοσοκομεία».

Αυτοί είναι μόνο λίγοι ενδεικτικοί τίτλοι ειδήσεων του τελευταίου διαστήματος κατά το οποίο όλοι κινούμαστε στον αστερισμό της παραλλαγής Ομικρον του SARS-CoV-2. Μια παραλλαγή που μεταδίδεται σαν «φωτιά» στον πληθυσμό και φαίνεται ότι βρίσκει «πρόσφορο έδαφος» στο ανεμβολίαστο τμήμα του (που δεν είναι μικρό) για να προκαλέσει σοβαρή νόσο και πιθανώς θάνατο. Στο «κάδρο» της Ομικρον φαίνεται να μπαίνουν πλέον περισσότερο και τα παιδιά, τα οποία στα προηγούμενα πανδημικά κύματα συνηθίζαμε να λέμε ότι είναι, τουλάχιστον σε γενικό πλαίσιο, «αλώβητα» από τον SARS-CoV-2.

Και έτσι η αγωνία εκατομμυρίων γονέων «χτυπάει κόκκινο»: αποτελεί η Ομικρον σημαντικό κίνδυνο για τα παιδιά τους; Πρέπει να τα εμβολιάσουν ή ο εμβολιασμός μπορεί να είναι επικίνδυνος σε τόσο τρυφερές ηλικίες; Ακόμη και αν τα τέκνα τους νοσήσουν δεν θα είναι μια λοίμωξη σαν ένα απλό κρυολόγημα;

Ερωτήματα σαν και αυτά που κάνουν τους γονείς να χάνουν τον ύπνο τους θέσαμε στον καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κ. Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος πιθανότατα είναι γνώριμος στους τακτικούς αναγνώστες του ΒΗΜΑ-Science καθώς με τον επιστημονικό λόγο του έχει διαφωτίσει πολλές φορές το κοινό κατά την πανδημική περίοδο μέσα από τη μέχρι πρότινος θέση του στην Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον SARS-CoV-2.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί