Μια ουδέτερη ως προς το φύλο αντωνυμία είναι πολύ πιθανό να εισέλθει στην επίσημη νορβηγική γλώσσα μέσα στο επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε το Γλωσσικό Συμβούλιο της Νορβηγίας.

Το «Hen» θα γίνει εναλλακτική στις υπάρχουσες αντωνυμίες, «hun» για το θηλυκό και «han» για το αρσενικό, με στόχο η γλώσσα να γίνει πιο συμπεριληπτική.

«Με την πάροδο του χρόνου, είδαμε ότι η χρήση του Hen έχει αυξηθεί και παγιωθεί» δήλωσε ο Daniel Ims, εκπρόσωπος του συμβουλίου, στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι αντωνυμίες με ουδέτερο φύλο συζητιούνται στη γλωσσική και γραμματική κοινότητα της Νορβηγίας εδώ και αρκετό καιρό, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πότε θα έρθει η αλλαγή

Όπως γράφει ο Guardian, η λέξη «Hen» θα μπορούσε να μπει στα νορβηγικά λεξικά από την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου, δήλωσε ο Ims, μετά από μια φάση διαβούλευσης που θα είναι ανοιχτή σε όλους όσοι μιλούν την νορβηγική γλώσσα.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, ο γάλλος υπουργός Παιδείας, Jean-Michel Blanquer, κατηγόρησε ένα λεξικό για τη χρήση του όρου «iel», που χρησιμοποιείται από ορισμένα άτομα στη Γαλλία ως αντωνυμία ουδέτερη ως προς το φύλο.

Από την άλλη, στις ΗΠΑ, το λεξικό του εκδοτικού οίκου Merriam-Webster εισήγαγε την αντωνυμία «they» από το 2019.