Ριπές και εκρήξεις αντηχούν στην πόλη «φάντασμα» Πρίπιατ, που εκκενώθηκε μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ πριν από 36 χρόνια. Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν γυμνάσια για πόλεμο μέσα σε αστικά κέντρα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.

Την ίδια ώρα, μέσα στο πολεμικό κλίμα των ημερών και τα στρατιωτικά γυμνάσια εκατέρωθεν, ο «δαίμων του πληκτρολογίου» χτύπησε το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

«Οι Ρώσοι εισβάλουν στην Ουκρανία», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο του αμερικανικού πρακτορείου και έμεινε εκεί για περίπου μισή ώρα προτού διορθωθεί το λάθος και οι υπεύθυνοι ζητήσουν συγγνώμη.

Πώς το αντιμετώπισε η Ρωσία

Το Κρεμλίνο άδραξε την ευκαιρία κάνοντας λόγο για fake news και για μια «απόδειξη του πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση που προκαλείται από τις ατελείωτες επιθετικές δηλώσεις από την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Όμως, η διπλωματία παραμένει δραστήρια. Τη Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στη στη Μόσχα και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του, στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ουκρανία, ανέφερε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του του ζήτησε να μεταφέρει στη ρωσική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

«Η Ελλάδα διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκομένους. Δεν πρόκειται για ‘τήρηση ισορροπιών’. Είναι γνωστό σε ποια ‘συμμαχία’ ανήκουμε. Πρόκειται για ουσιαστική επιλογή να συνομιλούμε με όλους, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα με τις ασκήσεις στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε γυμνάσια και στον βόρειο Ειρηνικό, στα στενά που χωρίζουν τη Σαχαλίνη από την Ιαπωνία.