Η Αυστρία ήταν η πρώτη δυτική δημοκρατία που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σχεδόν για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της – μια κίνηση, που όπως τονίζουν οι Times της Νέας Υόρκης κάποτε θα φάνταζε αδιανόητη, αλλά στη συνέχεια αντιγράφηκε από πολλαπλές χώρες, ενώπιον και της θερμής αντίστασης που συνάντησαν στις προσπάθειες ανοσοποίησης του πληθυσμού τους.

Το σαρωτικό μέτρο, που ξεπέρασε με ευκολία τα τελευταία κοινοβουλευτικά εμπόδια την Πέμπτη, θα μπορούσε να εισαχθεί στην αυστριακή νομοθεσία ήδη από την Παρασκευή, από τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Θα υπάρξουν διακριτές φάσεις εφαρμογής του μέτρου.

Φάση πρώτη

Η κυβέρνηση θα αποστείλει επιστολή σε όλους τους Αυστριακούς τις ερχόμενες εβδομάδες, ενημερώνοντάς τους για τους νέους νόμους και δίνοντάς τους ένα μήνα για να συμμορφωθούν.

Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τις εγκύους, εκείνους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους και εκείνους που έχουν νοσήσει πρόσφατα.

Σε πρώτο χρόνο δεν θα επιβληθούν πρόστιμα.

Φάση δεύτερη

Στα μέσα Μαρτίου, όλα αυτά θα αλλάξουν. Η αστυνομία θα αρχίσει να πραγματοποιεί τυχαίους ελέγχους εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και σταματώντας αυτοκίνητα.

Όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί, θα λαμβάνουν πρόστιμο €600.

Όσοι υποβάλουν ένσταση, θα δουν το πρόστιμο να αυξάνεται στα €3.600.

Φάση Τρίτη

Στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του μέτρου, για το οποίο δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα επίσημο αρχείο εμβολιασμού όλων των κατοίκων και θα αρχίσει να εκδίδει αυτομάτως πρόστιμα σε όσους δεν έχουν συμμορφωθεί στη νομοθεσία.

Σε περίπτωση που μέχρι τότε η πανδημία έχει υποχωρήσει, αυτό το μέτρο ενδέχεται να μείνει στα χαρτιά.

Η γνώμη των Αυστριακών

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αυστριακοί στηρίζουν την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, όμως το ζήτημα έχει «μπετονάρει» το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες εκφράζοντας την αντίρρησή τους για τα μέτρα – με προεξάρχοντα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο οποίος προτάθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο, όταν τα κρούσματα βρίσκονταν σε έξαρση.

Την ίδια εποχή είχε επιβληθεί και lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Περίπου το 76% των Αυστριακών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο η τελευταία έξαρση που προκάλεσε η Όμικρον έχει ανεβάσει τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ.

Αντίστοιχα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων έχει ανακοινώσει και ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, με το πρώτο κύμα υποχρεωτικότητας να αφορά τους επαγγελματίες υγείας και τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας.

Με πληροφορίες από τους Times της Νέας Υόρκης