Από τις Βρυξέλλες πίσω στο Όσλο θα μετακομίσει σε λίγους μήνες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς τα σενάρια που τον ήθελαν στην κορυφή της λίστα των μνηστήρων για το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας επιβεβαιώθηκαν. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιλογή του για να διαδεχτεί τον Όιστεν Όλσεν.

Το όνομα του Στόλτενμπεργκ είχε ήδη προκαλέσει τριγμούς στο νορβηγικό πολιτικό σκηνικό, πριν καν επιβεβαιωθεί η τοποθέτηση του, καθώς οι στενές σχέσεις του με το κυβερνών κόμμα είχαν προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο Στόλτενμπεργκ είναι στενός φίλος και πολιτικός μέντορας του εκατομμυριούχου ηγέτη των Εργατικών και από πέρυσι πρωθυπουργού, Γιόνας Γκαρ Στέρε

Παράλληλα, με την επιλογή του αντί της υποδιοικητού Ίντα Βόλντεν Μπάχε για την ηγεσία της Norges Bank, η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να διαλέξει μια γυναίκα, την πρώτη γυναίκα για τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, όπως ζητούσαν πολλές οργανώσεις.

Αναλόγως στις Βρυξέλλες, το χρονικό σημείο της ανακοίνωσης θεωρείται άβολο δεδομένου πως η Συμμαχία βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα.

Βέβαια ο πρώην πρωθυπουργός θα ολοκληρώσει κανονικά τη θητεία του στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, έως την 1η Οκτωβρίου και ουσιαστικά θα αναλάβει καθήκοντα στην κεντρική τράπεζα προς τα τέλη της χρονιάς. Όμως, η επιλογή του και δη, το timing της ανακοίνωσης από την πλευρά της νορβηγικής κυβέρνησης σε ένα τόσο τεταμένο χρονικό διάστημα για την Ευρώπη και τη Ρωσία αναπόφευκτα προκάλεσε έντονα σχόλια. Υπήρχαν πολλοί δε, που σχολίασαν ότι το Όσλο (και πιθανότατα και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ) θα μπορούσε να περιμένει την εκτόνωση της κατάστασης για να κάνει την ανακοίνωση δεδομένου πως η αλλαγή σκυτάλης θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο 62χρονος Στόλτενμπεργκ έχει σπουδάσει οικονομικά και είχε περάσει από διαδοχικά πόστα και υπουργικά χαρτοφυλάκια, όπως στα υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών πριν αναλάβει πρώτη φορά πρωθυπουργός, το 2000. Το 2014 εξελέγη στην ηγεσία του ΝΑΤΟ και τώρα επιστρέφει και πάλι στη χώρα του.

Ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας θα έχει επίσης την ευθύνη επιτήρησης της λειτουργίας του μέγα εθνικού fund της χώρας, το οποίο στα 1,3 τρισ. δολάρια είναι μακράν το μεγαλύτερο παγκοσμίως