Για την παράδοση των πρώτων δόσεων του εμβολίου της Novavax στην Ελλάδα μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η πρώτη παράδοση (των 474.000 δόσεων) αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και το εμβόλιο θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό μας πρόγραμμα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μάρτιου, σε όλη τη χώρα» εξήγησε (ΣΚΑΙ) ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε ακόμα πως 300.000 πολίτες άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί παρά την υποχρεωτικότητα, προσθέτοντας πως «θα κάνουμε νέες προσπάθειες να πείσουμε τους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν, γιατί εκεί είναι και το πρόβλημα».

«Με την υποχρεωτικότητα και το διοικητικό πρόστιμο εμβολιάστηκαν 235.000 – 240.000 άνω των 60 που δεν θα είχαν εμβολιαστεί. Το ενθαρρυντικό μάλιστα είναι ότι 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σημαντικό επίσης είναι ότι και ακόμα μετά την ημερομηνία του διοικητικού προστίμου εξακολουθούμε να παίρνουμε ραντεβού, έχουμε πάρει 10.000 ραντεβού από την προηγούμενη Δευτέρα, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε να ξεπεράσουμε το μέσο όρο της ΕΕ είμαστε στο 91% στους άνω των 60 εμβολιασμένοι» υπογράμμισε ο Θεμιστοκλέους.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι στον ενήλικο πληθυσμό είναι 80% περίπου, 70% στο γενικό πληθυσμό και ένα 5% είναι εμβολιασμένοι με μία δόση, άρα είμαστε στο75% και στο 85% στο μέσο όρο της ΕΕ».

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Όποιος έχει κάνει τρεις δόσεις το πιστοποιητικό του δεν έχει ημερομηνίας λήξης» ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Αντίθετα, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις θα πρέπει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου (την επόμενη Δευτέρα) να έχουν προγραμματίσει την αναμνηστική τους δόση, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Για το μονοδοσικό της Johnson & Johnson θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τρεις μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους. Όσοι ξεπεράσουν αυτές τις ημερομηνίες από 18 και άνω από Δευτέρα δεν ισχύουν τα πιστοποιητικά τους.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας διευκρίνισε ότι υπάρχει διαθέσιμα ραντεβού για όλους τους πολίτες άνω των 5 ετών σε όλη τη χώρα. «Δε ζητάμε ταυτότητα στα εμβολιαστικά κέντρα για το παιδί εφόσον συνοδεύεται από το γονέα/κηδεμόνα».