«Μη με χτυπάτε άλλο». Ήταν οι τέσσερις λέξεις του 19χρονου Άλκη την ώρα που οι δολοφόνοι του αφαιρούσαν τη ζωή. Είναι οι λέξεις που καρφώθηκαν στο μυαλό του κάθε Έλληνα. Οι λέξεις αυτές είναι συγκλονιστικές, κάνοντας τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ζητούν να μπει ένα τέλος στη βία των γηπέδων: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτησή της στα social media πήρε θέση για την δολοφονία του Άλκη (παιδί αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων) στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ότι το τραύμα που προκαλεί στην κοινωνία η δολοφονία ενός νέου μόλις 19 ετών θα παραμείνει ανοικτό όσο ευνοείται η οπαδική εξαλλοσύνη και ο χουλιγκανισμός και όσο καλλιεργείται ως δείγμα ανδρισμού η βαρβαρότητα και η βία εντός και εκτός γηπέδων. Ο Πρωθυπουργός που βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη (όταν έγινε γνωστή η δολοφονία) τηλεφώνησε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και του είπε η Αστυνομία να δώσει προτεραιότητα στη σύλληψη των ενόχων. Η Αστυνομία μου λέει ο υπουργός έπραξε το αυτονόητο και συνέλαβε τον δράστη. Δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος. Όπως μου είπε ο κ. Θεωδωρικάκος, τον αναγνώρισαν αμέσως όλοι οι μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο. Άλλωστε ομολόγησε. Γνωστός στην Αστυνομία, «χούλιγκαν σκληρός», όπως τον χαρακτήρισαν. Πριν από μερικά χρόνια είχε κατηγορηθεί ότι προσπάθησε να σκοτώσει με τον ίδιο τρόπο άλλο ένα άτομο: «Να ξέρεις», μου είπε ο υπουργός «οι έρευνες συνεχίζονται έως ότου συλληφθούν όσοι ενέχονται». Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «το φαινόμενο της οπαδικής βίας βρίσκεται πάλι σε έξαρση. Ας υπάρξει περισυλλογή κι εγρήγορση από όλους, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο θύμα στο βωμό μιας ψευδεπίγραφης διαμάχης».

Δεν μένει παρά να γίνει πράξη η επιθυμία του πατέρα του να σταματήσει ο οπαδικός φανατισμός και να διοργανωθεί ένας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας των αντίπαλων ομάδων στη Θεσσαλονίκη όπου οι φίλαθλοι να είναι δίπλα- δίπλα χωρίς να έχουν τίποτα να χωρίσουν. Γιατί δυστυχώς ο επίλογος της βίας στα γήπεδα πολλές φορές γράφεται με αίμα.

***
Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του ΚΙΝΑΛ

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είχε και παράπλευρες πολιτικές συνέπειες. Η ΝΔ, για παράδειγμα, άλλαξε τακτική και στρατηγική έναντι του ΚΙΝΑΛ. Είχε προηγηθεί, την πρώτη κιόλας ημέρα συζήτησης στη Βουλή, προτού ακόμα γίνει η πρωθυπουργική αναφορά για την Νοβάρτις, η συγκέντρωση περίπου 15 βουλευτών στο Εντευκτήριο με την Ντόρα να τους λέει «φτάνει πια με τα χάδια στον Ανδρουλάκη». Εν συνεχεία ήρθε η ομιλία του Πρωθυπουργού για τη συγγνώμη που δεν είπε ο ΣΥΡΙΖΑ σε στελέχη της ΝΔ για την Νοβάρτις, ακολούθησε η πολιτική ίσων αποστάσεων που κράτησε το ΚΙΝΑΛ απέναντι στο επεισόδιο Πολάκη- Αδωνη, η αναφορά του Πρωθυπουργού ότι ο Σκανδαλίδης δεν έρχεται από το μέλλον, και οι δηλώσεις πλειάδας βουλευτών της ΝΔ για το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ δεν παίρνει θέσεις σε μεγάλα ζητήματα . Αλλά όταν λέμε ότι το Μαξίμου και η ΝΔ αλλάζουν τακτική σε τι ακριβώς συνίσταται; Μου λένε λοιπόν ότι με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι υπουργοί του θα πιέζουν το Κίνημα Αλλαγής σε μείζονα θέματα, ζητώντας από αυτό να παίρνει συγκεκριμένες θέσεις. Και, εν συνεχεία, θα περιμένουν να δουν εάν το ΚΙΝΑΛ ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν γίνει αυτό τότε (λένε) θα φαίνεται ότι σύρεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στις θέσεις της ΝΔ, κάτι βεβαίως που θα αξιοποιεί η κυβέρνηση. Πάντως να ξέρετε ότι ο στρατηγικός στόχος της ΝΔ παραμένει το Κέντρο. Αυτά μου είπαν διάφοροι πράκτορές μου στη Βουλή και σας τα μετέφερα ως έχουν και βεβαίως αμαρτία ουκ έχω.

***
Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ

Πώς όμως αντιδρούν στον ΚΙΝΑΛ; Ο Δημήτρης Μάντζος σε μια από τις πρώτες δηλώσεις ως εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ είπε: «Για να σώσει ο Μητσοτάκης την αυτοδυναμία του, θα μας πουν ότι ο Πολάκης είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ!». Έπεται συνέχεια…

***
Χάκαραν ολόκληρο νοσοκομείο

Μόνον ανάλγητοι και αμοραλιστές θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιο πράγμα. Ακούστε πού μπορεί να φθάσει η ανθρώπινη αναλγησία (και βλακεία). Άγνωστοι, όπως είχατε διαβάσει προ καιρού από αυτή την στήλη, χάκαραν ένα ολόκληρο νοσοκομείο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της χώρας, το «Σωτηρία», τότε την περίοδο που επιχείρησαν να χακάρουν και την Βουλή. Ιδού τι ακολούθησε: Έχουν μπλοκαριστεί τα συστήματα κλιματισμού του νοσοκομείου και μάλιστα στη διάρκεια του χιονιά. Ασθενείς έμειναν χωρίς θέρμανση. Το Γραφείο Προμηθειών του νοσοκομείου δεν μπορούσε να παραγγείλει φάρμακα, ορούς, αναπνευστήρες για τις ΜΕΘ και άλλα αναλώσιμα και οι παραγγελίες γίνονταν γραπτώς. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο νοσοκομείο και το σημαντικότερο; Έως αυτή ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το σύστημα δεν έχει αποκατασταθεί μένει μπλοκαρισμένο και όπως μου είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ του «Σωτηρία» Αντωνία Κουτσούκου το υγειονομικό προσωπικό και οι ασθενείς κάνουν επείγουσα έκκληση αποκατάστασης της βλάβης προτού θρηνήσουμε θύματα.

***
Παρακολουθούν τις χαλαρώσεις μέτρων

Και όμως όπως μαθαίνω από κυβερνητικές πηγές το Μαξίμου παρακολουθεί πολύ στενά τις χώρες όπου τα μέτρα χαλαρώνουν. Παρακολουθεί συγκεκριμένα την χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία, στην Ελβετία, στο Ισραήλ και στη Νορβηγία επειδή οι χώρες αυτές πιστεύουν ότι η πανδημία πήρε τον δρόμο να μετατραπεί σε ενδημία. Και όλα αυτά την ώρα που δεν υποχωρούν στην Ελλάδα οι σκληροί δείκτες με τους θανάτους να είναι πάνω από 100, τους διασωληνωμένους σταθερά πάνω από 560 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω covid αυξημένες. Πάντως οι ειδικοί έβαλαν χθες φρένο στην χαλάρωση των μέτρων.

***
Ο Πρωθυπουργός πάει Κροατία

Η πορεία προς τα Βαλκάνια της κυβέρνησης αρχίζει (κατά πάσα πιθανότητα) την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κροατία. Σας υπενθυμίζω ότι η επίσκεψη στο Βελιγράδι είχε αναβληθεί λόγω του χιονιά και προγραμματίζεται τώρα και πάλι δια της διπλωματικής οδού. Μετά την Κροατία ακολουθεί η επίσκεψη στη Ρουμανία.

***
Η ακρίβεια κτυπά τα νοικοκυριά

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που πρωτίστως ενδιαφέρει τους πολίτες. Και ξέρετε γιατί; Επειδή γίνεται πλέον δυσβάσταχτο το ενεργειακό κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με τις τιμές να ξεφεύγουν πέρα από κάθε όριο. Και το πιο ανησυχητικό; Ουδείς γνωρίζει πότε θα λήξει αυτή η κούρσα ανατιμήσεων και οι κρατικές επιδοτήσεις να μην αρκούν να απορροφήσουν τις αυξήσει;. Θέλετε ένα παράδειγμα; Από τον περσινό Ιανουάριο έως και τον φετινό Ιανουάριο οικογένειες και εταιρείες έχουν έρθει αντιμέτωποι με πρωτοφανείς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, ενώ στην ομοβροντία… των ανατιμήσεων συστοιχίζονται πλέον και τα υγρά καύσιμα. Βενζίνη, ντίζελ κίνησης αλλά και πετρέλαιο θέρμανσης ακριβαίνουν ανεμπόδιστα προκαλώντας μεγάλες οικονομικές απώλειες στα νοικοκυριά, τις εμπορικές και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Έτσι έχουμε: Αύξηση τιμών 120% στο φυσικό αέριο, 85% στο ρεύμα, 39% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 27% στο ντίζελ κίνησης και 23% στη βενζίνη. Εάν ρωτάτε τι θα γίνει με την ακρίβεια σας πληροφορώ ότι προς το παρόν γίνονται απανωτές συσκέψεις.

***
Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι

Έπεσαν, μαθαίνω, πολλές προτάσεις στο τραπέζι, όπως μείωση της φορολογίας στις ασφαλιστικές εισφορές και γενικά σε μέτρα που θα επιφέρουν αύξηση του πραγματικού μισθού. Παράλληλα υπήρξε και ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ίδωμεν.

***
Το κόκκινο που έγινε μαύρο

Άλλα έλεγε κι άλλα αποφάσισε να κάνει. Ο λόγος για την Ολλανδή ανεξάρτητη, όπως δηλώνει επαγγελματικά, δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ. Την θυμάστε; Ήταν αρχές Νοεμβρίου όταν συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και μάλιστα μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Κυρ. Μητσοτάκη και του Ολλανδού ομολόγου του Μ.Ρούτε. Θυμάστε που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων; Αχός πολύς, τότε, σηκώθηκε . Εκείνη πάντως, ταπεινά σκεπτόμενη και συμπεριφερόμενη, είπε ότι θα κλείσει το σπίτι της στην Ύδρα όπου μένει χρόνια και θα φύγει από την Ελλάδα αφού τόσο είχε πικραθεί από τη συμπεριφορά των ιθαγενών και των πολιτικών τους ισταμένων. Ο καιρός όμως περνούσε, παρά ταύτα δεν έφευγε με τίποτα. Την περασμένη εβδομάδα, την είδαν έξω από τον Άρειο Πάγο να διαδηλώνει υπέρ της αθωότητας των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου (και για την σκευωρία Νοβάρτις). Τη Δευτέρα το μεσημέρι εθεάθη πάλι σε συγκέντρωση υγειονομικών – νοσηλευτών έξω από το υπουργείο Υγείας. Αντί όμως για κόκκινο, φορούσε μαύρο καπέλο αλλάζοντας το μεγαλύτερο μέρος του παρουσιαστικού της προς το σκούρο. Δίπλα της, όπως φαίνεται στη φωτό, ένας νεαρός της «Εργατικής Αλληλεγγύης» και παραδίπλα μια κυρία με πανό κατά του κορονοϊού.

***
Ο ΓΑΠ στο Δίστομο, στην Αράχωβα και στους Δελφούς

Ολιγοήμερη απόδραση στα χιόνια έκανε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠαΣοΚ Γιώργος Παπανδρέου. Επισκέφθηκε στον χιονισμένο Παρνασσό το Δίστομο, την Αράχωβα και τους Δελφούς. Την επίσκεψη δημοσιοποίησε ο ίδιος με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο instagram, σημειώνοντας στη λεζάντα: «Με τον Δήμαρχο Διστόμου και φίλους, στο Δίστομο». Με τον Γιάννη Σταθά, κατά την επίσκεψη του στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για την Σφαγή της Μαρτυρικής κωμόπολης από τους Γερμανούς, συζήτησαν για τις εξελίξεις γύρω από την διεκδίκηση των αποζημιώσεων από το Βερολίνο.

***
Πινακίδες με… Qr Code

Για πρώτη φορά στην Αθήνα τοποθετούνται πινακίδες που διαθέτουν Qr Code και ο ενδιαφερόμενος μπορεί (με το κινητό του) να διαβάσει τη βιογραφία ενός εκάστου στον απελευθερωτικό αγώνα και για τη συμβολή του στην απελευθέρωση. Τα αποκαλυπτήρια της πρώτης εκ των 62 «έξυπνων πινακίδων» έκανε στην οδό Φιλελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο ανάδειξης της συμβολής των φιλελλήνων στην Επανάσταση του 1821.Τέσσερις πρεσβευτές (ΗΠΑ, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας) μετείχαν στην ειδική αυτή εντολή, ενώ την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου..