Πέριξ του αιγαιοπελαγίτικου χωροχρόνου εκτείνεται μουσικά η δισκογραφική δημιουργία του Τάσου Πούλιου, δεξιοτέχνη του κανονιού (το κανονάκι ή ψαλτήριο είναι παραδοσιακό όργανο της Μέσης Ανατολής, γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα ως τρίγωνον ή επιγόνειον και στους βυζαντινούς ως ψαλτήρι που επιβιώνει στη μικρασιάτικη παραδοσιακή μουσική και όχι μόνον). «Δεν παίζουμε παραδοσιακά, δεν παίζουμε jazz, μα έχουμε πάρει “μαγιά” από την παράδοση, και ελευθερία από την jazz. Ίσως να ανήκουμε σε μία αυτοσχέδια κατηγορία που θα την ονόμαζα Aegean World Jazz, καθώς μουσικά αφηνόμαστε στα ρεύματα του Αιγαίου τα οποία μας ταξιδεύουν άλλοτε στον Βόσπορο, άλλοτε στο Λιβυκό και άλλοτε στον Ατλαντικό», αναφέρει ο συνθέτης και ιδρυτής του κουαρτέτου. Μέλος μιας νέας δυναμικής γενιάς μουσικών που έχουν εντρυφήσει και εμβαθύνει στην παραδοσιακή μουσική χωρίς μουσειακές περιχαρακώσεις, αλλά αναζητούν και ανακαλύπτουν νέες μουσικές προεκτάσεις χωρίς να αλλοιώνουν το πρωτογενές ύφος και ήθος.

Ο δίσκος Vitraux του Tasos Poulios Quartet περιέχει 7 οργανικές συνθέσεις και δύο αυτοσχεδιασμούς. «Αυτή η έμφαση στην μουσική χωρίς στίχο, δεν προκύπτει από αποστροφή, μα από την θέληση να μην επιβάλλουμε σε κάθε άκουσμα, την δική μας ιστορία και το δικό μας σενάριο, περιορίζοντας ίσως κάποιους πολύ ευφάνταστους ακροατές μας», επισημαίνει.

Το κανονάκι, ως όργανο αναφοράς στον δίσκο, πρωταγωνιστεί μα δεν κυριαρχεί καθώς η μουσική παρουσία των υπόλοιπων μελών του σχήματος είναι καταλυτική. Ο Δημήτρης Τασούδης (ντραμς) είναι μουσικός πολυδιάστατος με έντονες προεκτάσεις και εμπειρία σε μουσικά σχήματα που αφορούν σε τροπικές μουσικές και υπήρξε άνθρωπος – κλειδί στην ενσάρκωση του σχήματος. Ο Γιάννης Πούλιος (βιολί) εκ των πιο χαρισματικών μουσικών της γενιάς του, με έντονο μοτιβικό στοιχείο αλλά και με την άνεση του να δημιουργεί ηχοτοπία μέσω των fx, καθιστά και τον δικό του ρόλο αναντικατάστατο και τέλος, ο Απόστολος Σιδέρης (κοντραμπάσο) είναι ο μουσικός που γεφυρώνει με τον δικό του τρόπο τη Νέα Υόρκη, την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη και έρχεται με τη σειρά του να λειτουργήσει συγκολλητικά και να ολοκληρώσει το κουαρτέτο.

Ο Τάσος Πούλιος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής και του ΠΜΣ Μουσικές Τέχνες του Τμήματος Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ζει και δραστηριοποιείται στην μουσική σκηνή της Αθήνας και του εξωτερικού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο συνθέτης και ιδρυτής του κουαρτέτου Τάσος Πουλιος

Συμπληρώνοντας ήδη αρκετά έτη συνεργασίας με καλλιτέχνες όπως ο Haig Yazdjian, Μάρθα Μαυροειδή, New York Gypsy All Stars, Yasemi Quartet, Σωκράτης Σινόπουλος, Βαγγέλης Καρίπης, Παναγιώτης Ανδρέου, Amine Bouhafa, Nedyalko Nedyalkov, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Γιώργος Ψάλτης, Ταξιάρχης Γεωργούλης κ.ά., συνθέτει το πρώτο του κουαρτέτο με δικές του δημιουργίες. Το διπλωματικό ρεσιτάλ των μεταπτυχιακών του σπουδών υπήρξε η αφορμή της δημιουργίας του τρίο που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο σημερινό κουαρτέτο. Ο δίσκος γράφτηκε ζωντανά, στο στούντιο Sierra. «Εκεί βρίσκεται κρυμμένο και το πέμπτο μέλος του κουαρτέτου, ο Γιάννης Μπαξεβάνης. Χωρίς αυτόν καμία πρόθεση δεν θα γινόταν διάθεση», επισημαίνει. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Violins Productions, «εταιρεία με εξαιρετική παλέτα παραγωγών, χάρη στις ενέργειες και στο αισθητικό κριτήριο του Σπύρου Μπάλιου».