Οι δύο κύριοι στόχοι της χθεσινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Ουκρανία φαίνεται ότι ευοδώθηκαν. Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών σε περιοχές με ισχυρό ελληνικό στοιχείο επιχείρησε να καταδείξει την έμπρακτη μέριμνα της πολιτείας για τους αποδήμους της και ταυτόχρονα να αναδείξει το ενδιαφέρον της Αθήνας για το Ουκρανικό Ζήτημα.

Ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε την Μαριούπολη και τον Σαρτανά, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους και μέλη της ομογενειακής κοινότητας. Επιπλέον, συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Μαριούπολης, ενώ βρέθηκε στα γραφεία της Ειδική Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση ασφαλείας.

Η επίσκεψη συνδυάστηκε με την -εκ νέου- τοποθέτηση επικεφαλής στο Ελληνικό Προξενείο της Μαριούπολης (όπως σας είχε ενημερώσει αποκλειστικά «Το Βήμα» στις 30/01), καθώς η θέση είχε μείνει κενή από το 2019.

«Βρίσκομαι στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Ελληνική Κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Επικοινωνία και διαμεσολάβηση

Την ελληνική στήριξη στην ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και την ελπίδα για «ηρεμία και αποκλιμάκωση» εξέφρασε ο κ. Δένδιας στον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατά την διάρκεια της χθεσινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Επιπλέον, σύμφωνα τον κ. Δένδια, ο Κουλέμπα «ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφασή της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο».

Ευγνωμοσύνη για την επίσκεψη «σε αυτή την εποχή των προκλήσεων» εξέφρασε ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ζητώντας από την Ελλάδα να αναλάβει κάποιο είδος διαμεσολαβητικού ρόλου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Κάλεσα την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλες τις ευκαιρίες στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία προκειμένου να αποτρέψει τη Μόσχα από περαιτέρω επιθετικές ενέργειες» σημείωσε.

Ενημέρωση κομμάτων

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημερώνει σήμερα ο κ. Δένδιας στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης. Η ατζέντα υπό το λήμμα «τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής» αναμένεται να περιλαμβάνει τα της επίσκεψης στην Ουκρανία και τις εξελίξεις σε ελληνοτουρκικά και Βαλκάνια. Χθες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον νέο ομόλογό του από την Βόρεια Μακεδονία, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ζητώντας του «πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει» εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κύκλος της ενημέρωσης ξεκινά με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο. Στη συνέχεια ακολουθούν οι Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), Αντώνης Μυλωνάκης, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρης Λιάπης (ΜέΡΑ25), Γιώργος Μαρίνος (ΚΚΕ) και Ιωάννης Μπουγάς (ΝΔ).

Σημειώνεται ότι στη 13:00 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενημερώνει την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα ευρωπαϊκά ζητήματα.