Ίσως πολλοί να έχετε αναρωτηθεί ποια ήταν η αποτίμηση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Η γενική εντύπωση ή εκτίμηση (από βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων), που κυριαρχούσε στους διαδρόμους, στο Περιστύλιο και στο καφενείο της Βουλής είναι ότι η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε προεκλογική τροχιά. Αυτό που απομένει είναι πότε ο Πρωθυπουργός θα κηρύξει επισήμως την προεκλογική περίοδο, μπορεί σε λίγους μήνες ή ακόμα μπορεί προς το τέλος τη τετραετίας. Πάντως δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που έλεγαν ότι η επίσημη προεκλογική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

* Το δεύτερο θέμα συζήτησης, αποκλειστικά όμως από τους βουλευτές της ΝΔ, ήταν η πορεία του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους, που για πρώτη φορά, μετά τα όσα συνέβησαν με τον χιονιά, η αποτελεσματικότητά του άρχισε να αμφισβητείται. Μαζί με αυτό και η αποτελεσματικότητα, όπως έλεγαν, μερικών από τους 24 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, που διαθέτει η κυβέρνηση.

***
Στην πολιτική υπάρχει και ο αντίλογος

* Το τρίτο θέμα συζήτησης την Κυριακή, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία ήταν η ομιλία Τσίπρα στην Ολομέλεια. Δεν ήταν μόνον το γεγονός ότι συζητήθηκε (ακόμα και από το κόμμα του) πως ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στον υπόδικο Φουρθιώτη, ένα ζήτημα που ουδόλως ενδιέφερε τους ταλαίπωρους που πολλοί από αυτούς βρίσκονταν ακόμα εγκλωβισμένοι από τα χιόνια ή που δεν είχαν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, ή που έβλεπαν τις τιμές των προϊόντων (και του ηλεκτρικού ρεύματος) να εκτοξεύονται στα ύψη. Ήταν και οι αναφορές του εναντίον του Πρωθυπουργό. Πολλοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν ακόμα και ποιος είναι αυτός ή αυτοί που γράφουν την ομιλία του κ. Τσίπρα, ή εάν την γράφει μόνος του. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην πολιτική δεν παίζει κανείς μόνος του, παίζουν και άλλοι, υπάρχει δηλαδή και ο αντίλογος, τον οποίο καμιά φορά προτού πεις κάτι πρέπει να τον υπολογίζεις. Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να κατηγορείς τον Πρωθυπουργό ότι έχει τελειώσει πολίτικά, χωρίς αυτό να το στοιχειοθετείς. Εκτός εάν είναι ένα πυροτέχνημα, όπως αυτό που έλεγε ο κ. Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο ότι ήταν… «άχαστος» και έχασε τις εκλογές μεγαλοπρεπώς.

***
Βενιζέλος: Ως αντιπρόεδρος δεν εξέφραζα μόνον το ΠαΣοΚ

* Το τέταρτο θέμα συζήτησης ήταν η συγγνώμη για την σκευωρία της «Νοβάρτις». Ορισμένους ξένισε η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να πει συγγνώμη μόνον για τους υπουργούς της ΝΔ, αφήνοντας έξω πολιτικούς που στήριξαν με πολιτικό κόστος την κυβέρνηση ΝΔ- ΠαΣοΚ, όπως τον τότε αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα με δύο αναρτήσεις του σημειώνει: «προσωπικά δεν έχω ανάγκη από τη συγγνώμη του κ. Τσίπρα και δεν έχω αναθέσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή μου σε κανέναν. Ουδέποτε όμως μέχρι χθες είχαν διαχωριστεί οι στόχοι της σκευωρίας με βάση την κομματική τους ταυτότητα”. Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι ο κ. Πικραμένος συκοφαντήθηκε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ιδιότητα που απέκτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο κ. Στουρνάρας ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα. Και καταλήγει με το αυτονόητο: «Ας μου επιτραπεί να πω ότι και εγώ ως αντιπρόεδρος και κυβερνητικός εταίρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου δεν εξέφραζα μόνο το ΠΑΣΟΚ, του οποίου ήμουν πρόεδρος. Ίσως κάτι θυμάται σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ως μέλος της κυβέρνησης εκείνης», υπογραμμίζει>.

***
Ο Πολάκης και οι σκηνές απείρου κάλλους

Κατά τα άλλα σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν όχι μόνον στην Ολομέλεια αλλά και στο καφενείο της Βουλής στην τριήμερη συζήτηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως η σκηνή, που «απογείωσε» την αρνητική ποιότητα του πολιτικού διαλόγου ήταν αυτή, με τους Πολάκη – Γεωργιάδη που κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν προηγήθηκε ένας «πολιτισμένος» διάλογος, πασπαλισμένος με μπόλικο τσαμπουκά και… τεστοστερόνη και η συμπλοκή αποφεύχθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Θα πρέπει να ξέρετε ότι εν λόγω επεισόδιο ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετατοπίζει τη συζήτηση από την ουσία – που είναι οι θέσεις των κομμάτων – στο ευερέθιστο του χαρακτήρα του κάθε βουλευτή.

***
Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Πολάκη

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε και τούτα: Στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε πως δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε θέμα με τον Πολάκη. Δηλαδή δεν σκοπεύουν να κινήσουν κάποιο πειθαρχικό όργανο εναντίον του. Και τούτο επειδή (λένε στον ΣΥΡΙΖΑ) αφού δεν υπάρχει θέμα για τη ΝΔ για τον Άδωνη Γεωργιάδη, γιατί να υπάρχει θέμα και για τον Πολάκη. Με δυο λόγια δημιουργήθηκε στο καφενείο της Βουλής (όπου δεν συχνάζουν μόνον βουλευτές, αλλά και δημοσιογράφοι και υπάλληλοι) μια εικόνα ροντέο και ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ξέρετε ποιο είναι το πιο ανησυχητικό; Ό,τι στη συμπεριφορά αυτή του Πολάκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλει διάφορες δικαιολογίες, όπως: «Υπήρξαν διαφορετικές εκδοχές για το είπε ο Πολάκης στο καφενείο της Βουλής και τι είπε ο Γεωργιάδης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του κόμματος», έλεγαν.

***
Τουρκικές μάσκες, τεστ και ο θετικός Τσακαλώτος

Τρεις ημέρες συζήτηση στη Βουλή, με τα χιόνια σε πολλές περιοχές να μην είχαν ακόμα καθαριστεί και τα θέματα συζήτησης στο περιστύλιο και στο καφενείο δεν ήταν άλλο από τις τούρκικες μάσκες που προμηθεύτηκε η Βουλή (δέκα για κάθε βουλευτή) αξίας μόλις 1.100 ευρώ. Εάν δεν ήταν η φοβερή αποκάλυψη που έκανε η Λιάνα Κανέλη για τις μάσκες από την Τουρκία, αλλά με σημαίες πάνω σε αυτές της Γερμανίας και της ΕΕ, ποτέ ίσως δεν θα μαθαίναμε ότι τα χρήματα για τις μάσκες αυτές δεν τα διέθεσε η Βουλή, αλλά οι ίδιοι οι βουλευτές, από τις περικοπές που τους γίνονται για την προστασία τους από τον Covid. Εάν δεν γινόταν η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ίσως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα γνώριζε πως ήταν θετικός στην covid. Ο Πρόεδρος της Βουλής, βλέπετε είχε φροντίσει και γίνονταν στο ιατρείο της Βουλής τεστ και λίγο πριν κάνει το τεστ ο κ. Τσακαλώτος βρισκόταν μαζί με συναδέλφους του και στην Ολομέλεια και στους διαδρόμους και στο καφενείο. Έγιναν εκείνη την ημέρα 220 τεστ και μόνο ο Τσακαλώτος βρέθηκε θετικός κάνοντας πολλούς συναδέλφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να απομακρυνθούν πάραυτα από αυτόν, είτε να σπεύδουν στο ιατρείο της Βουλής για τεστ.

***
Σαίξπηρ, Λένιν και Μητσοτάκης

Να ξέρετε επίσης ότι έχει γίνει μόδα στην πολιτική η επιστράτευση συγγραφέων, φοιτητών, παλαιών πολιτικών, κομμουνιστών στις ομιλίες αρχηγών. Για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε δύο προσωπικότητες για να αντικρούσει τις κατηγορίες που του απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: τον Σαίξπηρ και τον… Λένιν. Αρχικά χρησιμοποίησε μια ποιητική φράση του Σαίξπηρ.

Επικρίνοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ότι αντιστρέφει λέξεις, σημασίες και νοήματα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα, του είπε: «Μου θυμίζετε μια ρήση του Σαίξπηρ: η αλήθεια μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ένα μαλακό γάντι που συχνά φοριέται και ανάποδα. Αυτό το γάντι λοιπόν η κυβέρνηση το σηκώνει, όσο προσχηματικό και γεμάτο πολιτικές κηλίδες και να είναι. Και το σηκώνει σήμερα όχι για να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να μιλήσει στους πολίτες για την πραγματική εικόνα της χώρας σήμερα. Αλλά κυρίως για το πώς μπορεί να είναι η πατρίδα μας την επόμενη μέρα. Γιατί απέναντί μας δεν έχουμε τα λάθη του χθες όσο τις προκλήσεις του σήμερα και τις επιτυχίες του αύριο».

Λίγο αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια ακόμη υπέρβαση: Απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ένα… τσιτάτο του Βλαντιμίρ Ιλίτς Ουλιάνοβιτς – κατά κόσμον Λένιν – για να απαντήσει στην κριτική Τσίπρα για τους χειρισμούς σε μείζονες κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του όλους αυτούς τους μήνες: «Ο Λένιν, που τόσο σας αρέσει» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας θορυβώδεις αντιδράσεις στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ «έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης».

***
Πιερρακάκης, Γκανάς, Σαββόπουλος και Κυναίγειρος

Εκείνο που ξεχώρισα, όχι μόνον εγώ, αλλά πολλοί βουλευτές ήταν η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στη Βουλή, για την πρόταση δυσπιστίας. Ο Πιερρακάκης χρησιμοποίησε από απόφθεγμα του Ταλεϋράνδου για τους Βουρβώνους («Δεν έμαθαν τίποτα, δεν ξέχασαν τίποτα»), στίχο του Μιχάλη Γκανά («Αυτοί παιδί μου δεν/ Όλο δεν και δεν και δεν–τρο δε φύτεψαν τα χέρια τους») μέχρι παρομοιώσεις, όπως αυτή για τον Νίκο Χαρδαλιά («Πάλευε σαν άλλος Κυναίγειρος»), ενώ επέκτεινε και Σαββόπουλο, λέγοντας ότι «την ιστορία λέει ο στίχος ότι τη γράφουν οι παρέες, αλλά στην πολιτική τη γράφουν οι ομάδες «. Πάντως, έμεινε κυρίως η ατάκα » Το πρώτο μάθημα είναι ότι δεν υπάρχει «στραβή» στη βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στη βάρδια», που ήταν 100% Πιερρακάκης.

***
Η ενόχληση του Σκανδαλίδη

Πάντως να ξέρετε ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης ήταν σφόδρα ενοχλημένος από την αναφορά του Πρωθυπουργού ότι δεν έρχεται από το μέλλον. Αν και όπως έλεγε μάλλον καλό του έκανε αυτή η ξαφνική επίθεση του Πρωθυπουργού, ωστόσο δεν έκρυβε την δυσφορία του. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός του είπε: «Κύριε Σκανδαλίδη, σας άκουσα να καταλήγετε την ομιλία σας λέγοντας εσείς ο ίδιος ότι “ερχόμαστε από το μέλλον‘‘. Τώρα να το λέτε εσείς είναι και λίγο τραβηγμένο, συγγνώμη. Σας άκουσα με προσοχή, από το μέλλον δεν έρχεστε πάντως». Η υπόθεση όμως και συνέχεια. Οπως μου είπε ο κ. Σκανδαλίδης, τον συνάντησαν στους διαδρόμους της Βουλής τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης για να του εξηγήσουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν εννοούσε αυτόν προσωπικά, αλλά την παράταξη: «Έκανε αυτή την αναφορά για την παράταξη του ΠαΣοΚ», του είπαν.

***
Η νέα εθνική ανθεκτικότητα

Μια νέα λέξη αμυντικής πολιτικής καθιέρωσε στην ομιλία του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Την ανθεκτικότητα, για όσους γνωρίζουν δεν είναι μια φραστική έμπνευση αλλά μια έννοια που συζητείται ευρέως και επισήμως στους κόλπους του ΝΑΤΟ και έχει να κάνει με την ικανότητα του κράτους να αντιμετωπίζει δυσκολίες που απειλούν την συνοχή του, Είτε αυτές έχουν να κάνουν με ασύμμετρες απειλές είτε με συμβατικές. Και η χώρα έχει βιώσει τέτοιους είδους απειλές.

***
Εκ παραδρομής…

Ο «δαίμων του τυπογραφείου» – ή ακριβέστερα του πληκτρολογίου – χτύπησε την Κυριακή στο κείμενο που εμφανίστηκε στην εφημερίδα μας για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Εκ παραδρομής γράφτηκε ότι το ελληνικό προξενείο εκεί είχε κλείσει, ενώ η ορθή ιστορία της υπόθεσης είναι ότι είχε γίνει εισήγηση να κλείσει το 2014 με τα γεγονότα σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία, που έγινε μεν αρχικώς δεκτή, αλλά τελικώς το προξενείο έμεινε ανοικτό έστω με ελάχιστο προσωπικό. Στη συνέχεια, από το 2019, η θέση του προξένου χηρεύει. Αυτά προς αποκατάσταση της ακριβούς και αληθούς κατάστασης.