Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τα εμβόλια μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, με φόντο τη μικρή χαλάρωση των μέτρων από σήμερα.

«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας. Η πανδημία έχει πάρει την «κατιούσα», έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω της των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα» ανέφερε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Φτάνει στο τέλος της η πανδημία;

«Να βγάλουμε τον κορωνοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον, το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα για έναν συνδυασμό λόγων. Σε λίγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρέπει να οργανωθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. «Το πιθανότερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο» αποκάλυψε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Άνοιγμα σχολείων με… κουβέρτες

Για το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία σχετικά με την θέρμανση και ταυτόχρονα τον εξαερισμό των τάξεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κοροναϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών».

Όμικρον και υποπαραλλαγές

Αναφερθείς στο ενδεχόμενο νέων παραλλαγών, υποστήριξε πως είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κοροναϊού. «Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο τη νόσηση με «Όμικρον» γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουμε πάνω από 300.000  ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.