Τελείωσε πολιτικά ο Κ. Μητσοτάκης, αλλά δεν το ξέρει; Έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα δυσφορίας στην κοινωνία, υπάρχει κλίμα πολιτικής αλλαγής αλλά δεν φτάνει στον Πρωθυπουργό επειδή το κρύβουν τα ..κανάλια;

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, να περάσει το μήνυμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πολιτικά τελειωμένος» και η κυβέρνησή του ψυχορραγεί.

Όμως, ο απολογισμός της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή δεν προσφέρεται για θριάμβους, στο πολιτικό ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ.

Η κυβέρνηση δεν βγήκε χαμένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία, δεν φτάνει ένας Φουρθιώτης για αυτό. Ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης έχασε μένοντας έξω από το κάδρο μιας αντιπαράθεσης που, αναπαράγοντας το ίδιο κλίμα και τις ίδιες ατάκες, γίνεται όλο και πιο αδιάφορη στα μάτια του κόσμου.

Αν κάτι σηματοδότησε η πρόταση δυσπιστίας και το σκηνικό των τελευταίων ημερών είναι η είσοδος της χώρας σε μια άτυπη, μένει να δούμε αν είναι μακρά, προεκλογική περίοδο με κύριο χαρακτηριστικό τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης είναι πολιτικά τελειωμένος αλλά γνωρίζει ότι στα πολιτικά πηγαδάκια το ερώτημα είναι αν ο ίδιος μπορεί να αντέξει μια νέα, διπλή, εκλογική ήττα.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στην καλύτερη του φάση. Δείχνει θυμωμένος και εκνευρισμένος, δεν εκπέμπει την πολιτική αυτοπεποίθηση του παρελθόντος. Ζητά εκλογές και ξέρει ότι κανένας δεν ποντάρει στη νίκη του, ούτε σεντς. Οι επιλογές στο κόμμα του αμφισβητούνται.

Αλλά ο κ. Τσίπρας είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και θανατηφόρος για όσους τον υποτιμήσουν. Χθες έστειλε δύο ξεκάθαρα μηνύματα που δείχνουν και την στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

Το πρώτο το έστειλε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο εξής, ο Πρωθυπουργός  θα έχει να αντιμετωπίσει μια αντιπολίτευση με διάθεση ανάλογη της περιόδου μέχρι το 2015. Υψηλοί τόνοι, μισές αλήθειες, ολόκληρα ψέματα, τα πάντα για να στηθεί ένα σκηνικό δύο κόσμων που δεν έχουν σε τίποτα να συνεννοηθούν. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να χωρίσουν τις διαφορές τους, όσο το δυνατόν συντομότερα, με εκλογές.

Το δεύτερο στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας θα κλιμακώσει την πίεση στον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.  Θεωρεί ότι ο μήνας του μέλιτος του κ. Ανδρουλάκη με την κοινωνία, και τα μέσα ενημέρωσης θα λάβει, σύντομα, τέλος. Και ότι η απειλή του ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο δημοσκοπική παρά πραγματική.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θα ποντάρει, είναι λογικό, τα πολιτικά του ρέστα στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Αν το ποσοστό που θα βγάλει η κάλπη του επιτρέπει λαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή να παίξει το χαρτί της προοδευτικής κυβέρνησης έχει καλώς.

Αν όχι τότε θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αντιμέτωπος με το ερώτημα. Έχει τελειώσει πολιτικά ο Τσίπρας;