Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία επαναβεβαίωσε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ των δύο κρατών (και των ηγετών τους), αλλά και τη βούλησή τους να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους. Παρότι σε επίπεδο επικοινωνίας η επίσκεψη του τούρκου προέδρου ήταν λίγο «θορυβώδης», περιλαμβάνοντας φιέστες, εορταστικές εκδηλώσεις και άφθονες εκατέρωθεν τουρκοαλβανικές φιλοφρονήσεις, η ουσία είναι ότι η επιρροή της Αγκυρας στη μικρή γειτονική μας χώρα βαίνει αυξανόμενη.

Η σημασία που δίδει η Αγκυρα στις σχέσεις με τα Τίρανα, και εν γένει στην παρουσία της στη Βαλκανική, αποτυπώθηκε στη σύνθεση της τουρκικής αποστολής (συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Οικισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού) όσο και στο ότι αυτή ήταν η πρώτη «εκτός έδρας» εξόρμηση του τούρκου προέδρου για το 2022.

Οι Εντι Ράμα και Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψαν επτά διμερείς συμφωνίες, οι οποίες αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας και επιβολής του νόμου, Πολιτικής Προστασίας, δημοσιογραφίας και ενημέρωσης, πολιτισμού, αθλητισμού, και διαχείρισης αρχείων.

Οικίες και πλατεία… Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε τη Λατς, μια κωμόπολη που επλήγη ιδιαίτερα από τον φονικό σεισμό του 2019. Εκεί, η Τουρκική Υπηρεσία Οικισμού χρηματοδότησε την κατασκευή 522 κατοικιών. Ο Ερντογάν παρέδωσε τα κλειδιά των πρώτων διαμερισμάτων σε δικαιούχους. «Ολοι με ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που είμαστε φίλοι με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν αυτόν στη διεθνή πολιτική. Κάνει ό,τι λέει και λέει ό,τι κάνει» δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Ράμα. Ο ίδιος απένειμε στον Ερντογάν τον τίτλο του «Επίτιμου Πολίτη» της Αλβανίας, ενώ κεντρική πλατεία στο Λατς πήρε το όνομα του τούρκου προέδρου.

Εγκαίνια, Βουλή και… χολή

Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν συμμετείχε στα θυρανοίξια του τζαμιού Ετέμ Μπέη στην κεντρική πλατεία των Τιράνων. Η ανακαίνιση του συγκεκριμένου θρησκευτικού χώρου έγινε με χρηματοδότηση της Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), η οποία αναπτύσσει έντονη δράση στην Αλβανία.

Η ομιλία του Ερντογάν στην αλβανική Βουλή είχε πολλές φιλοφρονήσεις για τη διμερή συνεργασία και τη σημασία της «αδελφικής σχέσης» των δύο χώρων, αλλά και ένα μεγάλο παράπονο. Αυτό αφορά στο κίνημα Γκιουλέν, με τον τούρκο πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι μέλη του «εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης, της υγείας, των θρησκευτικών ιδρυμάτων και του ιδιωτικού τομέα στην Αλβανία».

Είναι γεγονός, πάντως, ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν χαροποίησε άπαντες στην γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δεν συνάντησε τον τούρκο ομόλογό του, ούτε και παρέστη στην ομιλία του δεύτερου στη Βουλή. Κάποια μέσα ενημέρωσης ήταν… κυνικά και καυστικά. «Ευτυχώς που το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν απέπεμψε τον Ιλίρ Μέτα, γιατί θα είχαμε ανακηρύξει πρόεδρο τον Ερντογάν!» ήταν ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα kohajone.com, όπου μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος καταφέρεται εναντίον του «υπερ-τουρκικού» σκηνικού που στήθηκε στα Τίρανα.