«Επιχειρείτε να κουκουλώσετε τα δικά σας αδιέξοδα με την πρόταση μομφής. Καταφύγατε στην καταστροφολογία και τον τυχοδιωκτισμό», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν άκουσε σχεδόν τίποτα για την οικονομία από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πραγματικότητα σας διαψεύδει, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Δόθηκαν 43,8 δις ευρώ για την πανδημία. Το 4ο σε ποσοστό πακέτο παγκοσμίως, αναλογικά.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η πραγματικότητα διαψεύδει και τον Μιχάλη Κατρίνη.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις εξαγωγές που κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

«Δεν ζούμε σε γυάλινους πύργους», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθωρισμού. Τόνισε, όμως, ότι οι επιπτώσεις είναι μικρότερες μετά τη μείωση φόρων που προηγήθηκε.

Πρόσθεσε ότι η ανεργία μειώνεται, ενώ οι καταθέσεις αυξάνονται. Η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας αυξάνεται, είπε ο υπουργός.

Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας ενισχύεται, σημείωσε. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουμε να διαχειριστούμε, είπε ο υπουργός. Έχουμε βιώσιμο χρέος, σύμφωνα με τους θεσμούς.

Οι προκλήσεις που είναι μπροστά

«Υπάρχουν οι προκλήσεις της πράσινης μετάβασης», είπε ο κ. Σταϊκούρας. Έπειτα, ο υπουργός καταλόγισε μεγάλη ανευθυνότητα στην αντιπολίτευση. Μίλησε για μόνιμα μέτρα για τη στήριξη των πολιτών που έχουν δρομολογηθεί, όπως η μείωση φόρων.

Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, είπε. Υλοποιούμε πολιτικές αύξησης της απασχόλησης, όπως το «πρώτο ένσημο».

Εφαρμόζουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, «όχι ψίχουλα κ. Τσιπρα», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στα πακέτα ενισχύσεων που έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προγράμματα, όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που συνεχίζουν.

Στηρίζουμε το ΕΣΥ, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ψηφιοποιούμε το κράτος, σημείωσε έπειτα ο υπουργός.

«Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει πάσα στην κυβέρνηση για να αναδείξει το συνολικό έργο της», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.