Μπορεί να κερδίσει όλες τις ομάδες της Ελλάδας. Μπορεί μέσα στο γήπεδό του να κυριαρχεί απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Μπορεί να βρίσκεται σε μια εξαιρετική κατάσταση ποδοσφαιρικά. Αλλά σε όποια φάση κι αν είναι ο Παναθηναϊκός, όταν συναντά τον Αστέρα Τρίπολης φαίνεται πως τα… χάνει. Ακόμα και όταν ο αντίπαλός του παίζει με δέκα παίκτες, όπως συνέβη σήμερα για περισσότερα από 30 λεπτά λόγω της αποβολής του Μουνάφο. Οι Αρκάδες είναι ο… κρυπτονίτης του Παναθηναϊκού. Και το απέδειξαν και σήμερα.

Ένα… χαζό πέναλτι που έκανε ο Σάντσες έδωσε την ευκαιρία στον Μπαράλες να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και να αποδειχτεί η χρυσή αλλαγή του Ράσταβατς. Ο Αστέρας σημείωσε τέταρτη σερί νίκη με το ίδιο σκορ (1-0) και πλέον φέρνει τον στόχο της εξάδας ακόμα πιο κοντά. Ήταν το έβδομο σερί παιχνίδι που ο Αστέρας δεν χάνει από τον Παναθηναϊκό, έχοντας τρεις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Με τελευταία πράσινη νίκη; Πριν από 26 ολόκληρους μήνες, την 1η Δεκεμβρίου 2019 με 1-0.

Κακή ανύπτυξη σε «σκληρό» γήπεδο
Ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε να βάλει τον Αλεξανδρόπουλο στη θέση του τιμωρημένου Βιγιαφάνιες, ενώ έκανε ακόμα μία αλλαγή σε σχέση με το ματς της Νεάπολης, βάζοντας στην αρχική ενδεκάδα τον Παλάσιος αντί του Βιτάλ. Από την άλλη ο Ράσταβατς είχε αρκετά προβλήματα, ενώ ήθελε να κάνει και διαχείριση εν όψει των τριών αγώνων που έχει σε μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχει συνολικά εφτά αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο παιχνίδι και τη νίκη του απέναντι στον Βόλο.

Το σκληρό γήπεδο από τη χιονόπτωση των τελευταίων ημερών και τον πάγο δυσκόλευε τις προσπάθειες των παικτών κυρίως στο πρώτο ημίχρονο που δεν είχε πατηθεί καλά το χορτάρι. Παρ’ όλα αυτά ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου ήταν η ομάδα που μας έχει συνηθίσει μέσα στο γήπεδο: κατοχή μπάλας σε πολύ υψηλά επίπεδα, καλή κυκλοφορία μπάλας και μεγάλη υπομονή στο παιχνίδι του αναζητώντας τους διαδρόμους για να μπει με προϋποθέσεις στην περιοχή του Τσιφτσή. Του έλειψε στο τελευταίο κομμάτι ο Βιγιαφάνιες, αφού χωρίς τον Αργεντινό δεν υπήρχε η εύκολη κάθετη πάσα. Οι πράσινοι άπλωναν πολύ το παιχνίδι στα άκρα, σε Αϊτόρ και Παλάσιος, αλλά είχαν να αντιμετωπίσουν έναν Αστέρα που ήταν πολύ οργανωμένος πίσω από την μπάλα. Με πολλές βοήθειες στα ατομικά μαρκαρίσματα, οι παίκτες του Ράσταβας ήταν διαβασμένοι και δεν έδιναν καθόλου χώρο στον Παναθηναϊκό.

Αποτέλεσμα; Ο Παναθηναϊκός να δημιουργήσει μόλις δύο καλές στιγμές σε όλο το πρώτο μέρος, με τους Παλάσιος και Αϊτόρ να απειλούν με σουτ από θέση μέσα δεξιά. Ισάριθμες ήταν και οι απειλές του Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο, βρίσκοντας χώρους στην κόντρα επίθεση. Αλλά ένα σουτ του Τιλίκα και ένα του Μουνάφο σταμάτησαν πάνω στον Μπρινιόλι. Αρνητικός πρωταγωνιστής του πρώτου ημιχρόνου; Ο Σιδηρόπουλος ο οποίος σε ένα ματς που όλα κυλούσαν ήρεμα, κατάφερε να εκνευρίσει τους παίκτες και των δύο ομάδων, επιτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις το αντιαθλητικό παιχνίδι και χάνοντας τον έλεγχο των καρτών.

Ξανά… εφιάλτες απ’ τον Μπαράλες

Βλέποντας πως ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται στην ανάπτυξη και στη δημιουργία, ο Αστέρας βγήκε στο δεύτερο ημίχρονο ανεβάζοντας τις γραμμές του πιο ψηλά, πρέσαρε περισσότερο στην μπάλα και «χάλασε» το μυαλό των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν απειλητικός, δεν είχε εμπνεύσεις στο παιχνίδι του και όσο η ώρα περνούσε γινόταν ολοένα και πιο νευρικός. Καρλίτος, Αϊτόρ και Παλάσιος ήταν σε πολύ κακή μέρα, με αποτέλεσμα ο μοναδικός που απειλούσε να είναι ο… Φακούντο Σάντσες, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Κώτσιρα στο ημίχρονο.

Ο Αργεντινός είχε δύο καλές κεφαλιές που έφυγαν άουτ, μία τρίτη που εξουδετέρωσε ο Τσιφτσής, ενώ είχε και ένα σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής που έφυγε μόλις άουτ. Ηταν και ο πρωταγωνιστής στη φάση που έκρινε το παιχνίδι. Στο 82′ ο Ριέρα του τσίμπησε την μπάλα στην περιοχή, ο Αργεντινός τον βρήκε στην προσπάθειά του να διώξει, σε μια φάση πολύ δύσκολη. Ο Σιδηρόπουλος πήγε στο VAR και έδειξε το σημείο του πέναλτι, με τον Μπαράλες να ευστοχεί στο 83′ και να δίνει το προβάδισμα στον Αστέρα.

Έναν Αστέρα που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής με δύο κίτρινες κάρτες του Μουνάφο. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να προηγηθεί και εν τέλει να κρατήσει και τη μεγάλη νίκη. Ο Παναθηναϊκός βρήκε γκολ με τον Αϊτόρ, αλλά ο Ισπανός ήταν σε θέση οφσάιντ, έχασε μεγάλες ευκαιρίες στο φινάλε με Αϊτόρ και Λούνκβιστ για να φτάσει στην ισοφάριση, όμως και πάλι την… πάτησε από την ομάδα που του προκαλεί εφιάλτες.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς / 4-3-3): Μπρινιόλι, Κώτσιρας (46’ Σάντσες), Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Μαουρίσιο (87’ Λούντκβιστ), Αλεξανδρόπουλος (65’ Βιτάλ), Αϊτόρ, Καρλίτος, Παλάσιος (76’ Ιωαννίδης).

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Μίλαν Ράσταβατς / 4-2-3-1): Τσιφτσής, Καρμόνα, Χριστόπουλος, Ατιένζα, Τασουλής (73’ Αλβαρες), Βαλιέντε, Μουνάφο, Κρέσπι, Καπίγια (66’ Ριέρα), Τιλίκα (89’ Ιγκλέσιας), Σονί (73’ Μπαράλες).