Ανεβάζουν ρυθμούς στο υπουργείο Οικονομικών ώστε μέσα στον Μάρτιο να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Στόχος είναι φόρος εισοδήματος να ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο, σε 8 δόσεις. Συνεπώς, η τελευταία δόση θα είναι τον Φεβρουάριο του 2023.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζεσταίνουν τις μηχανές ώστε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι έτοιμες.

Πρόθεση είναι όταν ανοίξει η πλατφόρμα να μπορούν όλοι να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως και η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική, αλλά και οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες και το δημόσιο θα έχουν ανεβάσει στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Τα λογιστήρια

Υπενθυμίζεται ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και οι φορείς του δημοσίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022 στην ΑΑΔΕ τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα, μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021.

Αμέσως μετά η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τη διαδικασία προσυμπλήρωσης των εισοδημάτων, των φόρων που παρακρατήθηκαν και των φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, σε πολύ περισσότερες δόσεις και κατά συνέπεια μικρότερο ποσό ανά μήνα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και θα αυξηθεί στις 8 μηνιαίες δόσεις.