Το χάπι της MSD (Merck στις ΗΠΑ) για την αντιμετώπιση της Covid-19 διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε την Παρασκευή η εταιρεία επικαλούμενη έξι εργαστηριακές μελέτες.

Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) μειώνει κατά περίπου 30% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου για άτομα υψηλού ρίσκου.

Το χάπι έχει εγκριθεί σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ωστόσο η αξιολόγησή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων παραμένει σε εκκρεμότητα.

Στο μεταξύ χρησιμοποιείται στην Ελλάδα με ευθύνη των ασθενών.

Ο ΕΜΑ ενέκρινε πάντως την Πέμπτη το αντίστοιχο χάπι της Pfizer, το οποίο μειώνει κατά σχεδόν 90% τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε άτομα με Covid-19 που κινδυνεύουν με επιδείνωση.

Οι τελευταίες εργαστηριακές μελέτες αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά διαφόρων παραλλαγών του κοροναϊού.

Η αποτελεσμάτικότητα της μολνουπιραβίρης έναντι της Όμικρον δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους, διευκρίνισε η MSD και η εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics με την οποία συνεργάζεται.

Η μολνουπαβίρη είναι σχεδιασμένη να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού εισάγοντας τυχαία λάθη στα γονίδιά του.

Η χρήση του δεν ενδείκνυται σε εγκύους λόγω δυνητικού κινδύνου για το έμβρυο.