Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης βγάζει από την τσέπη του παντελονιού του, κάτω από το χειροποίητο πουλόβερ, ένα «υπερπολύτιμο» Gurkha Royal Courtesan Cigar.

Ανάβει το πιο ακριβό cigar (όπως θα έλεγε και ο λάτρης του είδους Χέμινγκγουεϊ) στον πλανήτη και πληκτρολογεί έναν αριθμό στο κινητό του. Λίγα λεπτά αργότερα μας ενημερώνει για την κίνηση στο Μονακό. Μην ξεχνάμε ότι στο αστραποβόλο Πριγκιπάτο έχουν μετά το Brexit συγκεντρωθεί πάρα πολλοί Ελληνες, θυμίζοντας… εποχές Αριστοτέλη Ωνάση.

Αγοράζουν διαμερίσματα, καινούργια yachts (το λιμάνι είναι γεμάτο από super luxury θαλαμηγούς, εφόσον το Μόντε Κάρλο είναι ο «σταθμός» για τον χειμώνα), τριγυρίζουν σε εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία, exclusive boutiques και αγοράζουν τέχνη, δείχνοντας την αδυναμία τους τελευταίους μήνες σε Mark Rothko και Jackson Pollock.

Πίνακας του Mark Rothko

Στο Μόντε Κάρλο υπάρχουν όμως και οι «παλιοί» επιχειρηματίες και εφοπλιστές που γνωρίζουν καλά πώς να κινούνται, αποφεύγοντας τις… βλαχομπαρόκ καταστάσεις. Το ζεύγος Βαχάρη – Τσουβελεκάκη είναι μια classic, σοβαρή παρουσία (η Σοφία κάνει πολλά για την ελληνική κοινότητα), όπως επίσης το ζεύγος Πόλυ και Ρόζμαρυς Χατζηιωάννου (πολλά χρόνια συνδέονται με το Μονακό), τα ζεύγη Ζαννή, Μαχά κ.ά. Ολοι τους είναι τώρα στο Πριγκιπάτο. Αν και εκεί επικρατεί ηρεμία…