Κατά τον Σερ Όλιβερ Λέτγουιν, πρώην μέλος των Τόρις (νυν ανεξάρτητο) και πρώην υπουργό Κυβερνητικής Πολιτικής επί πρωθυπουργίας Κάμερον, «το μεγάλο μας Ηνωμένο Βασίλειο διοικείται εξ ολοκλήρου από μια κυρία που ονομάζεται Σου Γκρέι, επικεφαλής του τμήματος δεοντολογίας ή κάτι άλλο στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου». Κι όμως, μέχρι πρότινος ελάχιστοι στη Βρετανία είχαν ακούσει το όνομά της…

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα επάνω της, ως επικεφαλής της έρευνας για τα -πλείστα όσα, όπως προκύπτει- κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown στη Βρετανία.

Γνωστό πια ως σκάνδαλο «Partygate», οι πτυχές του συνέχεια ξεδιπλώνονται μέσα από νέες αποκαλύψεις, με τελευταία αυτή του πάρτι γενεθλίων του ίδιου πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, τον Ιούνιο του 2020. Αλλά και με εξέλιξη-«βόμβα» τη διενέργεια παράλληλης έρευνας από τη Σκότλαντ Γιάρντ για τυχόν ποινικά αδικήματα σε μια σειρά από κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ (κυβερνητικές υπηρεσίες), βάσει «πληροφοριών που παρέχονται από την ομάδα έρευνας» της Σου Γκρέι.

Η πολύκροτη πια υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κυβερνητικών σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού της πανδημίας. Και τώρα κάνει να τρίζει ακόμη πιο δυνατά η καρέκλα του Βρετανού πρωθυπουργού του Brexit.

Στέλεχος της Δημόσιας Υπηρεσίας της Αυτού Μεγαλειότητας (Civil Service), με θητεία δεκαετιών σε διάφορα πόστα υπό το βρετανικό στέμμα, νυν Δεύτερη Μόνιμη Γραμματέας του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου, η Σου Γκρέι έκανε εδώ και ημέρες, μαζί με την ομάδα της, «φύλλο και φτερό» τη Ντάουνινγκ Στριτ (την πρωθυπουργική κατοικία και έδρα), εξετάζοντας αρχεία και προσωπικό, στο πλαίσιο της δική της έρευνας, που εστιάζει σε πειθαρχικές παραβάσεις και χαρακτηρίζεται «εσωτερική».

Βαρύνουσας σημασίας, η έρευνα θεωρείται κομβική για την πρωθυπουργία Τζόνσον, εν μέσω ανταρσίας εναντίον του στο κυβερνών κόμμα των Τόρις και ολοένα και περισσότερων φωνών υπέρ της παραίτησης ή και απομάκρυνσής του από το «τιμόνι» της Βρετανίας.

Πριν καν κατατεθεί το πόρισμα Γκρέι, προδικαζόταν ότι το πλήρες περιεχόμενό της δεν θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Το βασικό ερώτημα που θέτουν τα βρετανικά ΜΜΕ, πάντως, παραμένει: «Θα οδηγήσει σε πτώση του πρωθυπουργού»;

Ποια είναι η Σου;

Γεννημένη στο Βόρειο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η Σου Γκρέι εντάχθηκε στη βρετανική δημόσια διοίκηση αμέσως μετά το σχολείο.

Έκτοτε -κι έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα στην καριέρα της- ανελίχθηκε από πόστο σε πόστο, φτάνοντας στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου: τμήμα της βρετανικής κυβέρνησης και υπεύθυνο για τη στήριξη του έργου της, με τον συντονισμό των υπηρεσιών στην υλοποίηση των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.

Για έξι χρόνια, η Γκρέι ηγήθηκε της ομάδας Δεοντολογίας, που παρέχει συμβουλές στα κυβερνητικά τμήματα για θέματα προτύπων λειτουργίας.

Μετά από 20 χρόνια στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, έφυγε με απόσπαση στη θέση του Μόνιμου Γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ιρλανδίας. Η αίτηση που στο μεσοδιάστημα υπέβαλε για την εκεί θέση του επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας απερρίφθη.

Πέρυσι επέστρεψε στο Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, ως αρμόδια για θέματα που σχετίζονται με την Ένωση και το Σύνταγμα.

Στη θέση του επικεφαλής των ερευνών για το «Partygate» βρέθηκε περίπου από… σπόντα, μιας και ο προϊστάμενός της, γραμματέας του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου, Σάιμον Κέις, βρέθηκε και αυτός υπόλογος για κορονοπάρτι στο δικό του γραφείο!

Οι εντυπώσεις όσων συνεργάστηκαν με τη Σου Γκρέι ή τη βρήκαν απέναντί τους ποικίλουν. Την χαρακτηρίζουν «αδέκαστη», «εξαιρετικά ικανή», αλλά και φοβερά «σκληρή», που «κάνει τον Ροβεσπιέρο να φαντάζει αγαθός».

Ήταν αυτή που, με έρευνα που της ανατέθηκε, εξώθησε το 2017 σε παραίτηση τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μέι -και στενό συνεργάτη της πρώην πρωθυπουργού- Ντέμιναν Γκριν, διαπιστώνοντας ότι είχε πει ψέματα για την ύπαρξη πορονογραφικού υλικού στον υπολογιστή του στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το ερώτημα είναι εάν θα βγάλει τώρα ψεύτη και τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε δημόσια, ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι δεν γνώριζε ότι τα κορονοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ συνιστούσαν παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω της COVID-19, αλλά… «εκδήλωση εργασίας».

Χαριτολογώντας, ορισμένα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ίσως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο άτομο από τη Σου για την έρευνα για τα κορονοπάρτι -όπου γινόταν και κατανάλωση αλκοόλ-, μιας και η ίδια υπήρξε συνιδιοκτήτρια παμπ, στα τέλη του ‘80, στη Βόρεια Ιρλανδία.

Επρόκειτο για ένα σύντομο διάλειμμα στην καριέρα της στο βρετανικό Δημόσιο, σε ένα εγχείρημα αλλαγής σελίδας μαζί με τον σύζυγό της και τραγουδιστή της κάντρι, το οποίο τελικά δεν ευδοκίμησε.

Κάπως έτσι, λοιπόν, η Σου Γκρέι επέστρεψε στα καθήκοντά της, που τώρα την χρίζουν λίγο-πολύ ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στο Λονδίνο.

«Είναι μια πολύ δύσκολη θέση, για οποιονδήποτε», παρατηρεί στο BBC o Σερ Ντέιβιντ Νόρμινγκτον, πρώην μόνιμος γραμματέας του Γουάιτχολ, «όσο δίκαιος, ατρόμητος και αυστηρός κι αν είσαι»…