Ματς-κλειδί για την εξέλιξη του πρωταθλήματος αυτό της Κυριακής στη Τούμπα. Και όπως είναι λογικό; Ο Πέδρο Μαρτίνς μέχρι τότε δεν γίνεται να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο πλην του ΠΑΟΚ και τον τρόπο που Ολυμπιακός θα διαχειριστεί αυτή την αγωνιστική «αποστολή».

Από τη Δευτέρα όμως ο Πορτογάλος προφανώς θα έχει μπόλικη δουλειά και όλοι οι υπόλοιποι μπόλικο ενδιαφέρον παρατηρώντας τις αποφάσεις στη «μεγάλη εικόνα» για το δεύτερο μισό της σεζόν. Διότι πλέον θα έχει στα χέρια του ένα διαφορετικό ρόστερ. Ακριβώς στη χρονική συγκυρία που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια διαφορετική αγωνιστική ιδέα.

Σε σχέση με τον Ολυμπιακό…2021 που μας αποχαιρέτησε τα Χριστούγεννα; Κώστας Μανωλάς, Ζοάο Καρβάλιο, Μαμαντού Κανέ. Συν τον Κώστα Φορτούνη και τον Μάξι Λοβέρα. Συν τους νεαρούς Ντιμπί Κεϊτά και Μπαντιουγκού Φαντιγκά. Συν τον Γκάρι Ροντρίγκες που έπειτα από μπόλικη δουλειά στον Ρέντη αλλά και τη παρουσία του στο Κόπα Άφρικα επιστρέφει θέλοντας να διεκδικήσει μια θέση στο βασικό rotation της ομάδας.

Είναι στο +8 το (κανονικό) ρόστερ -και μάλιστα με το μεταγραφικό παράθυρο ακόμη ανοιχτό-. Εκείνο δηλαδή που εμπεριέχει ήδη ξανά και τους Αγκιμπού Καμαρά και Χένρι Ονιεκουρού (επιστρέφει σήμερα). Το ίδιο που θα υποδεχθεί σύντομα και τους Παπ Αμπού Σισέ και Πιέρ Κούντε.

Και όλα αυτά; Σε μια συγκυρία που το τεχνικό τιμ φαίνεται να έχει αποφασίσει την επιλογή 3-4-3 στον σχηματισμό στοχεύοντας κυρίως στα δύο ματς με την Αταλάντα. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερος χώρος για wingers στην εντεκάδα. Λιγότερες θέσεις και στη μεσαία γραμμή. Άλλα ζητούμενα στο νέο rotation.

Ο Μαρτίνς το 3-4-3 το χρησιμοποιεί όπως οι Ολλανδοί: Με «10αρι», winger που μπορεί να πατά στην περιοχή σαν δεύτερος επιθετικός και φυσικά έναν σέντερ φορ. Με τον Παναθηναϊκό για παράδειγμα το επιθετικό τρίγωνο ήταν Λόπες-Μασούρας-Τικίνιο. Με τον ΠΑΣ Βαλμπουενά-Μασούρας- Ελ Αραμπί. Είναι χαρακτηριστικές και οι δύο περιπτώσεις.

Πλέον όμως επιστρέφει ο Αγκιμπού Καμαρά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν… Μασούρας αλλά και σαν Λόπες έχοντας μεγαλύτερη ικανότητα στον άξονα. Έρχεται ο Καρβάλιο που είναι μια κλασική περίπτωση δημιουργού από τον άξονα και που προφανώς θα έχει την ευκαιρία του να γίνει σημαντικός. Γυρίζει ο Ροντρίγκες που στα ματς με ΠΑΟΚ και Ιωνικό, έστω σε μικρό δείγμα, έδειξε ίσως όσα δεν έχουν δείξει όλοι μαζί οι wingers του Ολυμπιακού. Κάποια στιγμή θα διεκδικήσει ρόλο και ο Φορτούνης που η απουσία του φέτος έχει μετάφραση στην εικόνα της ομάδας, ειδικά στη Super League. Και να δούμε και τους δύο νεαρούς, οι οποίοι έρχονται από τεράστια ποδοσφαιρικά project, ο ένας από τη Παρί ο άλλος από τη Ρεάλ Μαδρίτης: Παιδιά που δεν αποκλείεται να θελήσουν να γίνουν… Αγκιμπού.

Δεν υπάρχει φυσικά rotation με 40 ποδοσφαιριστές. Ο Μαρτίνς θα ξεχωρίσει 18-20 παίκτες. Εδώ λοιπόν είναι που το πράγμα θα αποκτήσει ενδιαφέρον. Ποιοι θα κάνουν βήμα εμπρός, ποιοι θα μείνουν πίσω. Ποιοι θα δηλωθούν στην ευρωπαϊκή λίστα.

Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει: Μανωλά, Σωκράτη, Μπα, Αβραάμ (και σύντομα Σισέ) στους στόπερ με τον Μπαγκαλιάνη να είναι ο 6ος σε μια παρέα που δεν χωρούν ο Σεμέδο και ο Μάρκοβιτς. Έχει Λαλά, Ανδρούτσο, Καρμπόβνικ, Ρέαμπτσιουκ για τα άκρα της άμυνας και ενώ κοιτάζει στην αγορά και για έναν ακόμη αριστερό μπακ. Έχει Εμβιλά, Κανέ, Καμαρά, Μπουχαλάκη, Σουρλή και σύντομα τον Κουντέ για τις δύο θέσεις των κεντρικών χαφ.

Έχει Λόπες, Ονιεκουρού, Βρουσάι, Βαλμπουενά, Ροντρίγκες, Μασούρα αλλά πλέον και τον Κεϊτά –που τυπικά έρχεται για τον Ολυμπιακό Β΄ αλλά ας τον δει πρώτα ο Μαρτίνς από κοντά- στους wingers. Υπάρχουν ο Αγκιμπού, ο Καρβάλιο, ο Φορτούνης, ο Φαντιγκά και ο Λοβέρα στη λίστα με τους μέσο-επιθετικούς. Και βέβαια ο Τικίνιο και ο Ελ Αραμπί στην επίθεση.

Είναι 32 δίχως τους τερματοφύλακες. Και μάλιστα χωρίς να αναφέρονται ο Ξενιτίδης και ο Κίτσος που αυτόν τον καιρό είναι στην πρώτη ομάδα. Προφανώς κάποιοι θα επιστρέψουν στον Ολυμπιακό Β΄. Και κάποιοι μπορεί ως τη Δευτέρα να μην είναι καν εδώ. Όπως και να έχει; Οι επιλογές του Πέδρο Μαρτίνς είναι τόσες πολλές που όποιο δρόμο και αν ακολουθήσει θα είναι δεδομένα πολλές και οι εκπλήξεις…
Από τη Δευτέρα. Και πέρα…