Η υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον ίσως είναι 50% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος, ανακοίνωσε η Δανία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου η λεγόμενη Όμικρον «stealth» έχει ήδη επικρατήσει.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η BA.2 προκαλεί σοβαρότερη νόσο, πρέπει όμως να είναι πιο μεταδοτική» δήλωσε ο Μάγκνους Χόινικε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.

Ένδειξη της αυξημένης μεταδοτικότητας είναι το γεγονός ότι η νέα υποπαραλλαγή εκτόπισε στη Δανία την αρχική βερσιόν της Όμικρον, γνωστή ως BA.1, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί στο 98% των κρουσμάτων Όμικρον.

Προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η ΒΑ.2 είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την ΒΑ.1, ανακοίνωσε το ινστιτούτο λοιμωδών νοσημάτων Statens Serum Institut.

Παρόλα αυτά, η πρώτη ανάλυση του ινστιτούτου δεν βρήκε ενδείξεις για αύξηση του κινδύνου νοσηλείας.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτική, ειδικά στους ανεμβολίαστους, αλλά και ότι μπορεί επίσης να μολύνει πιο εύκολα ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η τεχνική διευθύντρια του SSI Τάιρα Γκροβ Κράουζε.

Αυτό ίσως σημαίνει ότι η κορύφωση της επιδημίας στη Δανία θα παραταθεί λίγο περισσότερο τον Φεβρουάριο από ό,τι αναμενόταν, είπε η επιδημιολόγος.

Παρόλα αυτά, η Δανία ανακοίνωσε την Τετάρτη σχέδιο για άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων, παρά το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία χαρακτήρισε την ΒΑ.2 «παραλλαγή ενδιαφέροντος», λόγω ενδείξεων αυξημένης μεταδοτικότητας, όχι όμως ως «παραλλαγή ανησυχίας».

Η BA.2 ανακαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και ήδη ανιχνεύεται σε τουλάχιστον 49 χώρες, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Scripps στην Καλιφόρνια.

Η Δανία αντιστοιχεί στα περισσότερα από τα 11.000 κρούσματα που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο η υποπαραλλαγή εξαπλώνεται επίσης στη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, ενώ φαίνεται ότι ήδη επικρατεί στις Φιλιππίνες και την Ινδία.

Σύμφωνα με το Κρατικό Ορολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, η BA.2 αντιστοιχούσε στο 20% των κρουσμάτων Covid-19 στα μέσα Δεκεμβρίου, ποσοστό που εκτινάχθηκε στο 45% τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.